Hur firar man jul och nyår i Spanien? I denna artikel går vi igenom de tre vise männen och andra intressanta spanska jul- och nyårstraditioner. Låt oss börja.

Traditionellt får de spanska barnen inte sina julklappar av tomten den 24 eller 25 december – även om det har blivit allt vanligare de senaste åren, och vissa ger julklappar vid två tillfällen – utan av de tre vise männen den 6 januari.

De tre vise männen anländer till Spanien dagen före, den 5 januari, och välkomnas med stora parader runt om i landet.

Los Reyes Magos är en viktig jultradition i Spanien. Enligt den kristna seden kom tre konungar från fjärran land (Melker, Kasper och Baltsar) för att besöka det nyfödda Jesusbarnet med gåvor i form av guld, rökelse och myrra. Hur går själva julfirandet till i Spanien?

Önskelistorna

De spanska barnen har sedan tidigare skrivit sina önskelistor som ges till föräldrarna för att skickas vidare till de tre vise männen. Barnen kan också skicka listorna via speciellt utsatta postlådor i stadscentrumen (exempelvis på varuhuset El Corte Inglés), som finns tillgängliga fram till den 5 januari.

Paraden (Cabalgata de Reyes Magos)

Den 5 januari, vanligtvis mellan kl. 16-19, välkomnas de tre vise männen med pompa och ståt genom magnifika parader i alla större städer och byar runt om i landet. Tillsammans med sina följeslagare färdas de fram på gatorna i typiska vagnar och slänger glatt ut enorma mängder godis och sötsaker till barnen.

Den största paraden anordnas i Madrid med mer än 2000 deltagare, 100.000 påhejare och sänds direkt i spansk television.

När paraden är slut och innan barnen går till sängs, förväntas de rengöra sina skor och ställa ut dem på trappan. De brukar också lämna framme lite godis, tårta, och champagne för kungarna – och gräs, morötter, mjölk eller annat för kamelerna.

De tre vise männen - ett viktigt julfirande i Spanien.

Trettondagen (6 januari)

Trettondagen (Día de los Reyes Magos) är en familjedag. Barnen hoppar med iver upp ur sängen tidigt på morgonen för att se om de fått några presenter – och om de tre vise männen har ätit av det som ställts fram dagen innan. Och sedan är det äntligen dags för julklappsöppning.

Enligt traditionen får stygga barn kol istället för julklappar, så spänningen är olidlig.

Tårtan: Roscón de Reyes

Roscón de Reyes är en stor semlaliknande tårta som äts den 6 januari i Spanien.

Foto: Wikipedia Commons

Efter presentöppningen äter man bakelsen Roscón de Reyes till frukost, en smarrig tårta (påminner om en stor semla) med karamelliserad frukt på toppen, som symboliserar kungarnas ädelstenar på klädseln. Inuti tårtan finns två plastfigurer gömda: kungen och bönan.

Den som får biten med kungen kan förvänta sig ett år fyllt av lycka. Den otursamme som får biten med bönan, måste betala nästa års Roscón de Reyes.

På senare år har vissa konditorier börjat gömma pengar i en liten platspåse istället för kungafiguren (eller tillsammans med den). I exempelvis Kastilien & León, på Confiteria Conrado, har den som valt rätt Roscón de Reyes hittat hela 10.000€ i bakelsen!

El Gordo och El Niño 

Julen inleds i Spanien den 22 december med dragningen i det gigantiska lotteriet El Gordo (den feta) – och avslutas med det betydligt mindre El Niño (barnet) den 6 januari. Dagen därpå är julen officiellt över och den stora vinterrean drar igång.

Nyår (Nochevieja) i Spanien

Att fira nyår i Spanien är inte helt olikt firandet i Sverige. Normalt samlas familjen, släkt eller vännerna för att äta en brakmiddag och dricka gott. En halvtimme innan tolvslaget bänkar sig många framför TV:en för att se det direktsända nyårsfirandet från Puerta del Sol i Madrid, Spaniens nollpunkt där alla vägar mäts ifrån.

De gröna druvorna tas fram och på tolvslaget äts en ny druva för varje klockslag, totalt tolv druvor som motsvarar årets månader – och det är inte lika lätt som det ser ut.

Denna nyårstradition sägs komma ifrån vinodlare som trodde att det skulle bringa lycka inför kommande skörd, och den som misslyckades med att svälja druvorna skulle drabbas av ett dåligt skördeår. Efter druvorna skålas det med Cavan, en av Norra Spaniens mest typiska drycker, och många väljer sedan att gå ut och fortsätta festandet.

Det är inte ovanligt att smällare och raketer kastas och skjuts hej vilt omkring sig på gatorna, till och med uppifrån lägenhetsbalkonger, så var försiktig om du går ut efter tolv för att festa in det nya året.

Har du firat jul/nyår i Spanien? Hur var det? Kommentera nedan!

¡Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo! God Jul och Gott Nytt År önskar vi dig! / NorraSpanien.se