Från Blanes i söder till spansk-franska gränsen i norr löper kuperade Costa Brava med massor av vackra stränder och turkosa badvikar (“Calas”). Från stränder med alla faciliteter till intima vikar – här nedan följer tio vackra stränder på Costa Brava.

Cala Giverola

Vackra Cala Giverola ligger utanför Tossa de Mar i ett område med flera underbara badvikar (besök också Cala Pola samt pyttelilla Cala Bona). I en bukt med läckert turkost vatten och klippor som reser sig på både sidorna hittas denna 170 meter långa sandstrand innästlad i landskapet. Här kan man bada, snorkla, vandra längs kusten och bara spendera lata semesterdagar. I söder hittas också fler stränder, såsom Cala Futadera.

Semesterbostäder, campingar och alla faciliteter finns i de direkta omgivningarna. För att semestra i Cala Giverola och i detta område, kolla efter boende i Giverola Resort eller Tossa de Mar.

Platja Sa Tuna

Platja Sa Tuna är en 80 meter lång Costa Brava-strand vid en vitkalkad fiskeby.

Platja Sa Tuna är en 80 meter lång strand längst inne i en bukt, bakom den hittas en gammal pittoresk fiskeby. Att simma ut och se stranden och de vitkalkade husen med färgglada dörrar är en fröjd för ögat! Parkering, faciliteter som duschar och restauranger med uteservering finns vid stranden. Den fantastiska vandringsleden Camino de Ronda passerar även förbi – om du vandrar den bör du definitivt stanna till här.

Platja d’Empuriabrava

Platja d’Empuriabrava är den längsta stranden på Costa Brava, och hittas precis nedanför den exklusiva staden med samma namn. Detta är den perfekta stranden på Costa Brava för barnfamiljer. Spendera dagen på den finkorniga sanden och utforska sedan Empuriabrava med sina hamnkanaler. En lång strandpromenad löper längs bukten till den vackra byn Roses, där man också kan bo, strosa omkring och äta gott på kvällen.

Alla faciliteter finns på Empuriabrava-stranden, och det går också att utöva sporter som vindsurfing, volleyboll, strandfotboll och mycket mer. Restauranger och strandbarer hittas precis bakom själva sandremsan. Vad mer behövs för en lyckad familjesemester på Costa Brava?

Cap de Creus

Okej, Cap de Creus är inte en strand, utan en stor udde/halvö med massor av härliga badvikar. Cap de Creus ett måste om du vill vandra och uppleva stränder på Costa Brava. Packa ryggsäcken med allt som du behöver, snör på vandringskängorna och spendera dagen i vikar som Cala Jugadora eller Cala Fredosa.

Platja de l’Illa Roja

Platja de l'Illa Roja är en idyllisk strand på Costa Brava.

Platja de l’Illa Roja är en idyllisk nudiststrand omgiven av klippor, pinjeträd och med det klaraste turkosa vattnet du kan tänka dig. Strandens namn, Isla Roja (“den röda ön”) kommer från den rödaktiga klippan som delar sandremsan i två. Inga faciliteter finns här, och eftersom stranden är inklämd mellan kustens klippor ligger den i skugga under eftermiddagen. Men oroa dig inte, på eftermiddagen kan du bara gå vidare till grannstranden i norr, Platja del Racó. Summa summarum: l’Illa Roja är en Kataloniens vackraste stränder!

Cala Treumal

Treumal, en 400 meter lång sandremsa med turkost vatten, är en av de bästa stränderna på Costa Brava. Under sommaren finns badvakter, parkeringsmöjligheter och uthyrning av parasoll/solstolar. Många semesterhus hittas dessutom i närheten. Om du tröttnar på att lapa sol och bada – om det är möjligt – kan du utforska den botaniska trädgården, Pinya de Rosa. Grannstranden i norr, Playa de Santa Cristina, är också väl värt ett besök. För att semestra i detta område kan man bo i Blanes.

Cala Montgó

Cala Montgó-stranden ligger längst inne i en skyddande bukt.

Cala Montgó är en vacker strand, belägen på ett privilegierat läge i en skyddande bukt bakom en halvö. Vattnet är azurblått, det finns gott om plats, bra restauranger och många semesterbostäder i närheten. Ett paradis för strandälskare med andra ord. Bor man i L’Escala kan man, förutom att hänga på denna förtrollande strand, även utforska naturreservatet Mongrí till fots. Vandra längs kustens klippor, pinjeträd, dolda vikar och njut av utsikten över Medelhavet.

Cala Sa Sabolla

Cala Sa Sabolla är en orörd och vild vik, utan några faciliteter och som endast kan nås till fots eller med båt. Denna lilla stenstrand är omgiven av klippor och karg natur och perfekt för en dagsutflykt. För att komma hit kan du vandra Camino de Ronda från, exempelvis, Cadaqués. Från fyrtornet Faro de Cala Nans har man vidunderlig utsikt över Cadaqués och Medelhavet!

Platja d’es Codolar

Den 80 meter långa Platja d’es Codolar hittas precis nedanför den gamla stan i Tossa de Mar, med stenmurar och torn ovanför, vilket skapar en vacker inramning. För att nå till stranden måste man promenera genom gamla stan och sedan ta trapporna ner. Platja d’es Codolar tenderar att fyllas upp snabbt under sommaren, är det så kan man istället söka sig till de andra stränderna i Tossa de Mar (dessa passar bättre för barnfamiljer).

Platja Cala Aiguablava

Platja Cala Aiguablava är en av de mest kända stränderna på Costa Brava – och en av de populäraste. Badviken hittas strax söder om Fornells, och är oerhört vacker med galet turkost vatten, gyllene sand och gröna omgivningar. Under sommaren fylls stranden dock upp snabbt och vi rekommenderar att komma hit tidigt på morgonen. Om du söker efter mer intimt strandliv bör du välja en annan strand på Costa Brava.

Karta – tio vackra stränder på Costa Brava