Camino de Santiago

Alla leder bär till Santiago de Compostela

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Reseguide till Camino de Santiago

Camino de Santiago, eller Jakobsleden på svenska, är ett av Europas viktigaste kulturhistoriska monument. I grund och botten är det en rad pilgrimsleder från Europas alla hörn som knyts samman i vallfärdsorten Santiago de Compostela i nordvästra Galicien. Att göra en pilgrimsvandring i Spanien är ett självförverkligande äventyr och ett svårslaget sätt att lära känna landet på djupet. Varje steg man tar är en resa genom tusentals års kulturell, politisk och religiös utveckling på den iberiska halvön.
Pilgrimsvandring i Spanien

Karta Camino de Santiago

Vilken pilgrimsled i Spanien passar bäst för dig? Karta: Gronze.com

Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Om du ska vandra till Santiago de Compostela för första gången dyker det säkerligen upp hundratals frågor, det var nämligen precis vad som hände oss själva. Nedanför har vi därför samlat de vanligaste frågorna så att du snabbt kan skapa dig en uppfattning om Camino de Santiago – och förhoppningsvis bli inspirerad att ge dig iväg på en livsförändrande resa. Längst ner på sidan finns också artiklar om pilgrimsvandringen i Spanien, fyllda med tips och hjälp för en blivande pilgrim.

Innehåll

Här är vanliga frågor

Först och främst: vilka är pilgrimslederna i Norra Spanien?

I Norra Spanien finns en rad leder (se karta ovanför) som går till Santiago de Compostela, i nordvästra Galicien. De populäraste är:

 • Camino Francés
 • Camino del Norte
 • Camino Portugués
 • Camino Primitivo
 • Camino de Finisterre
 • Camino Inglés
 • Vía de la Plata

För att läsa mer i detalj om de olika pilgrimslederna kan du se vår guide till att vandra i Norra Spanien.


Hur lång är pilgrimsleden till Santiago de Compostela?

Det beror självklart på vilken pilgrimsled du väljer att vandra. De vanligaste lederna har på ett ungefär följande längd:

 • Camino Francés, 769 km
 • Camino del Norte, 824 km
 • Camino Portugués, 620 km
 • Camino Primitivo, 313 km
 • Camino de Finisterre, 90 km + 25 km till Muxía
 • Camino Inglés, 119 km
 • Vía de la Plata, 800 km

Hur långa dagsetapper ska man gå?

Detta är högst individuellt och beror på vilken led (exempelvis Camino del Norte är tuffare), terräng, fysisk form och årstid. Generellt brukar man säga att 20 till 28 kilometer per dag är lämpligt, men lyssna på kroppen! Kanske vill du gå längre, eller kortare någon särskild etapp? Ha i åtanke att första dagarna ofta är jobbigare innan man kommer in i Camino-rytmen, så kanske kan du börja med kortare sträckor och öka eftersom. Lägg gärna också in vilodagar i någon intressant stad längs leden.

Hur ska man träna inför sin pilgrimsvandring i Spanien?

Camino de Santiago i Norra Spanien kräver rätt förberedelser.

Träningen varierar beroende på grundkondition, ålder och hälsa, och är således väldigt individuellt. Ett par grundläggande tips för en lyckad pilgrimsvandring i Spanien är:

 • Börja träna i god tid, 4 till 6 månader före start är lämpligt
 • Gå dagliga turer (eller varannan dag) på 6 till 10 kilometer
 • Lägg in några 1,5- till 2 mils sträckor under några dagar i följd
 • Testa att gå med din fullpackade Camino-ryggsäck, strumpor och de skor du har tänkt att använda
 • Glöm inte backträningen, gå upp och ner. Kanske finns en slalombacke i närheten?

Måste man vara troende för att vandra Camino de Santiago?

Nej, detta är en vanlig missuppfattning. Camino de Santiago är en personlig resa och alla har sina egna anledningar att gå den. I många fall handlar det om personlig utveckling och att vandra är ett av de bästa sätten att vara närvarande i stunden. Under själva vandringen börjar man värdera de mest grundläggande sakerna och se det stora i det lilla. Vad drivkraften än må vara – Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse.

Vad drivkraften än må vara – Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse.

Vilka är de bästa böckerna om pilgrimsvandringen?

Camino de Santiago utgörs som sagt av flera olika leder, och du måste hitta en lämplig bok till den led du kommer att vandra. Vi kan rekommendera John Brierley’s bokserie: “A Pilgrim’s Guide to…” (på engelska). Han har bland annat skrivit böcker om lederna Camino Francés, Camino Portugués, Camino Inglés och Camino de Finisterre – utmärkta guideböcker för din vandring till Santiago de Compostela!

Tips på svenska Camino-böcker:

 • Pilgrimsturer till Santiago de Compostela, av Ulla Nordfors
 • Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela, av Ulf Luthman
 • Vandra till Santiago de Compostela, av Ewa Hellström-Boström
 • En kvinnas resa, en roman av Agneta Sjödin

Bagagetransport på Camino de Santiago

Vill du transportera ditt bagage längs El Camino? Det finns ett väldigt enkelt och bra sätt. Hos det spanska postbolaget Correos kan man beställa så att de hämtar din ryggsäck på morgonen – och levererar den till nästa boende. Hos Correos kan du läsa om hur bagagetransporten fungerar, se priser och annat.


Är det nödvändigt att kunna Spanska?

Pilgrimsvandring i Spanien.

Nej, absolut inte. Människor från hela världen vandrar El Camino och hjälp finns alltid att få. Skriv ner några enkla fraser, använd en språk-app eller gestikulera dig helt enkelt fram. Dessutom går det idag i Spanien att – i det allra flesta fall – bra att kommunicera på engelska.

Vad kostar en pilgrimsvandring?

Priset för en pilgrimsvandring i Spanien beror på hur du väljer att göra Caminon. Vill du bo på mysiga B&Bs eller små familjeägda hotell? Härbärgen? Äter du en pilgrimsmeny varje dag?

De största kostnaderna i samband med vandringen är vandringsutrustningen (kläder, ryggsäck, skor, etc.) och transporten till och från Spanien. Väl på pilgrimsleden är det vanligt att man gör sig av med cirka 300 kr per dag. Detta innefattar boende på härbärge, lunch/middag och lite annat. Säkerligen går det att komma undan ännu billigare än så. Bor man på små hotell eller B&Bs kostar en övernattning vanligtvis 300-600 kr per natt, så då blir det genast en större kostnad. Men allt är individuellt, och man gör El Camino precis hur man själv vill.

Ett par tips för att kapa de största kostnaderna:

 • Boka flyg i god tid – och inte under en helgdag då flygbolagen ofta höjer priserna. Testa att rensa webbläsarens cookies före du söker och bokar. Är du flexibel, använd Google Flights för att se vilka dagar och flygbolag som är billigast.
 • Köp vandringsutrustningen på rea, i second hand-butik eller se om du har funktionella kläder, skor eller övrigt hemma i förrådet. Prova utrustning i butik, och använd en prisjämförelsesajt för att beställa hem till det billigaste priset online.

Ryggsäck – hur stor och vad för typ?

Camino del Norte: den norra kustnära leden som löper längs Biscayabukten.

De flesta går med en ryggsäck som rymmer mellan 30 till 40 liter. Detta beror självklart också på årstid, klädstorlek och kroppstyp. Sikta på så att ryggsäcken väger ca. 10 % av kroppsvikten. Glöm inte att testa olika ryggsäckar i butik, bärsystemet och hur den sitter på just dig kan skilja sig en del. Om du har möjlighet, gå gärna en dagsetapp (20-25 km) med ryggsäcken så har du tid att byta/justera om någonting känns fel.

Ryggsäcken bör sitta avlastande på höfter, och tajt mot kroppen. Man bör kunna öppna säcken utifrån, så att man slipper vända upp och ner på allt varje gång man vill komma åt något. Många pilgrimer gillar ryggsäckar från märket Osprey.

Gå med vandringsstavar eller utan?

Detta är väldigt individuellt, men vi anser att stavar (eller bara en stav) kan underlätta vandringen för många pilgrimer. Med stavar får du bra hjälp i uppförsbackar samt avlastning och stabilitet när det går utför. Om det har regnat och är således lerigt och halkigt kan stavar också vara till bra hjälp. Se till att ha stavarna inställda på rätt höjd och håll/spänn dem rätt. Använder man dem rätt tränar man även överkroppen!

Checka in dina teleskopstavar på flygplatsen – troligtvis får du inte ta med dessa som handbagage på flyget – eller köp trästävar längs Caminon, dessa kostar ca. 5€.

Hur mycket packning ska jag ta med mig?

Så lite som möjligt! Fort kommer du inse hur få saker du faktiskt behöver. En bra tumregel är att din packning bör väga ca. 10% av kroppsvikten. Kolla författaren och fotografen Ulla Nordfors packlista för inspiration och tips.


Vilken är den bästa fotkrämen för Caminon?

Fotvård är viktigt när man vandrar Camino de Santiago. Att ta hand om, och smörja sina fötter ordentligt på kvällen, efter duschning och före vandringen kan förhindra skavsår och andra skavanker. Speciellt om man har torra fötter och lätt får blåsor och sprickor. Tips på bra fotkrämer till El Camino:

 • Apotekets vita vaselin i tub
 • Helosan
 • Försvarets fotsalva
 • Någon typ av kokosnötsolja
 • Vanlig fet Nivea (den i plåtburk)
 • Sheasmör

Vilken kräm som passar bäst till just dina fossingar måste du komma fram till själv.

Är El Camino för påfrestande för mig?

Vandra Camino de Santiago genom Norra Spanien

Det finns många sätt att göra Camino de Santiago på: till fots, på cykel, elcykel, från hästsadeln… Dagarna går att justera och anpassa för varje person förutsättningar. Tuffheten beror självklart på vilken led/sträcka man väljer, exempelvis är Camino del Norte och Camino Primitivo betydligt jobbigare än Camino Francés. Hör av dig till oss och berätta om dina förutsättningar, så återkommer vi med ett mer specifikt svar.

Går det att cykla Camino de Santiago?

Jajamän! Ibland cyklar man direkt på Camino-leden, ibland på alternativa vägar som går i närheten av den ursprungliga leden. Exempelvis vid tuffa stigningar, i svår terräng eller brant nedför hänvisas du till andra vägar (ofta asfalterade landsvägar eller grusvägar). För Camino Francés finns en särskild markerad cykelväg som man kan följa. 

Det brukar även gå att hyra cykel utmed leden, så om man får problem med fötterna, eller bara vill kombinera cykling och vandring är det möjligt. Gör en googling så hittar du snabbt företag som sysslar med sådan uthyrning.Vad är pilgrimspasset?

La Credencial, pilgrimspasset, är en liten passbok som man bär med sig och stämplar i under vägens gång. Många platser som Albergues (härbärgen), restauranger, barer, historiska attraktioner, etc. har ofta sina egna “sellos” och stämplar gärna i ditt pass. Det är fantastiskt att se hur stämplar växer fram i sin lilla bok ju närmare Santiago de Compostela man kommer. Sedan kan man ta med sig den hem som ett fint minne från sin tid på pilgrimsleden.

Vad är La Compostela?

Väl framme i Santiago de Compostela kan man på pilgrimskontoret begära sitt diplom (La Compostela) genom att visa pilgrimspasset med stämplarna. Kraven är att pilgrimsvandringen varit på minst 100 km och slutförts i Santiago, således räcker det med att exempelvis vandra från Sarria till Santiago för att formellt kunna motta La Compostela. Cyklar man El Camino krävs en sträcka på minst 200 km. Ha i åtanke att om man bara ska vandra 100 km eller cykla 200 km krävs TVÅ stämplar per dag för att kunna motta La Compostela, vid längre sträckor räcker det med en stämpel per dag.

Hur länge kan man använda pilgrimspasset?

Pilgrimspasset går att använda fram tills dess att den är fullstämplad. Det går med andra ord att använda passet till flera vandringar och på olika pilgrimsleder. Många föredrar dock att skaffa ett nytt pilgrimspass när man börjar en ny pilgrimsvandring.

Hur bokar man sitt boende under Caminon?

Detta beror på vilken typ av boende du söker efter. Om du vill bo på Albergues kan du exempelvis använda dig av appar eller be om en förteckning över härbärgen på pilgrimskontoret i St. Jean-Pied-de-Port. Många guideböcker, såsom John Brierlys bok, har också listor med härbärgen och kontaktuppgifter till dessa. På olika Camino-forum finns även listor som ständigt uppdateras och här får man personliga förstahandstips. Ring och förboka, eller så kollar man helt enkelt om det finns lediga sängar när man väl anländer till dagens slutmål.

Ett tips är att förboka ett par nätter och sedan bara börja vandra och ta dagen som den kommer. Längs leden finns många typer av boende – hostels, albergues, mysiga hotell – och det brukar inte vara helt fullt på alla ställen (ibland under sommaren). Detta är själva essensens av El Camino: att släppa planerandet och kontrollen.

Vill du sätta guldkant på tillvaron och bo på jättemysiga hotell eller pensionat under vägens gång? Kolla här på Hotels.com och filtrera efter platser och önskemål. Smidigt! Och så kan man boka direkt och slipper oroa sig över tillgänglighet. Ibland går det till och med att boka Albergues via Hotels.com.

Men vad är ett “Albergue” egentligen?

Ett Albergue är ett slags härbärge som finns längs pilgrimslederna och här kan man övernatta för en symbolisk summa. Det finns både kommunala och privata Alberguen, där sovsalarna kan ha allt från 4 till 40 bäddar. Om kvällarna råder en härlig gemenskap bland pilgrimerna som umgås, spelar kort och lagar mat tillsammans. För att kunna övernatta på ett Albergue måste man ha pilgrimspasset. Obs! På sommaren är det vanligt att dessa härbärgen blir fullbokade snabbt.

Måste man övernatta på Albergue?

Camino de Santiago är en personlig resa där alla gör sin egna Camino. Det finns inga rätt eller fel, vissa väljer att bo på Albergue, andra föredrar att boka hotell/pensionat längs leden. Det går också att boka paketresor via resebyråer specialiserade på Camino de Santiago, dessa resor inkluderar ofta flyg, transfer till startpunkten, boende, guidebok, pilgrimspasset, m.m. Allt är upp till dig själv.

Vad är Orisson?

Refuge Orisson är ett franskt härbärge på Camino Francés, beläget cirka 7 kilometer från startpunkten St. Jean-Pied-de-Port, efter den tyngsta stigningen på hela den franska vägen. Många väljer således att övernatta här istället för att gå hela etappen till Roncesvalles. Förutom Pyrenéernas magiska landskap, brukar även pilgrimsstämningen på Refuge Orisson vara på topp efter den första dagen.

Härbärget har endast ca. 30 bäddar, så boka flera månader i förväg om du funderar på att stanna över natten. Bokningen på Orisson går endast att genomföra via mejl, och ibland brukar de vara långsamma på att svara så ha tålamod. Om du inte får ett svar, testa att mejla dem igen.

Vill/kan du inte gå den första tuffa stigningen? Ta en taxi i St. Jean-Pied-de-Port och be om att bli avsläppt vid Refuge Orisson, härifrån kan du påbörja din pilgrimsvandring. Kom ihåg, alla gör sin egna Camino.Vad är La Meseta?

Mesetan är en höghöjdsplatå med en genomsnittlig höjd på 700 meter över havsnivå, som börjar efter Burgos på Camino Francés (inlandsvägen). Platån utgör själva grundstommen av regionen Kastilien & León och du lämnar den först strax innan Galicien. Jordbrukslandskapen är oändliga och ses så långt ögat kan nå, dock passerar man flera medeltida byar under de flesta etapper. På mesetan råder inlandsklimat och under sommaren blir den som en het gryta när solen steker på. Vi rekommenderar att ge sig iväg tidigt under sommarmånaderna, ha en hatt/keps och fyll på med mycket vatten, då det inte finns mycket skugga att tala om.

Var ligger pilgrimskontoret i Santiago de Compostela?

Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela är beläget på Rúa Carretas, 33. Här kan du få din sista stämpel och begära La Compostela. Du kan ringa dem på (+34) 981 568 846, mejla oficinadelperegrino@catedraldesantiago.es eller läsa mer på hemsidan.

Vilken tid är pilgrimsmässan i Santiago de Compostela?

Katedralen i Santiago - målet för pilgrimsleden Camino de Santiago

Pilgrimsmässan i Santiago de Compostelas katedral hålls två gånger per dag, kl. 12:00 och 19:30. Som ett särskilt välkomnande i början av mässan läses namn, startpunkt och nationalitet upp på de pilgrimer som anlänt och mottagit sitt Compostela under de senaste 24 timmarna.

Vilken tid på dagen bör jag börja att gå?

På sommaren är det viktigt att komma iväg tidigt, dels för att det mitt på dagen ofta blir hett, dels för att det kan vara fullbokat framme vid dagens slutmål. Att stiga upp vid 05:30 och börja gå efter frukosten gillar vi. Ta med dig pannlampa så du kan se stigen om det fortfarande är mörkt ute. Att möta soluppgången ute på leden är fantastiskt!

Att möta soluppgången ute på leden är fantastiskt!

Vilken årstid är bäst att vandra Caminon?

Vi rekommenderar våren (april, maj, eller början av juni) eller hösten (september, oktober, eller början av november). Främst för att sommarmånaderna innebär många pilgrimer ute på lederna (på Camino Francés) och vädret kan ibland vara påfrestande med värmen. Går man på vintern får man räkna med omväxlande väder, snö och att många av vandrarhemmen kan vara stängda. Tänk och planera noggrant utifrån årstid.

Jag har kort semester och vill vandra Camino de Santiago, vilken led är bäst?

Ibland räcker helt enkelt inte semestern till för en +34 dagars pilgrimsvandring i Spanien. Eller så är man nybörjare och vill prova på att vandra Camino de Santiago i en vecka. Om vi rent hypotetiskt säger att man kan vandra drygt 10 mil på en vecka (16 km på 6 dagar), och där en dag försvinner som resdag, finns ett par sträckor vi rekommenderar:

 • Börja i Saint-Pied-de-Port. Starta den franska vägen från början! Och gå så långt du orkar och tiden räcker till. Naturen i Pyrenéerna är underbar. Sedan kan du alltid komma tillbaka i ett senare skede av livet och fortsätta din Camino där du avslutade.
 • Sarria till Santiago de Compostela. Gå de drygt 12 milen från Sarria till Santiago de Compostela på Camino Francés, då kan du även motta La Compostela (läs mer ovan). En väldigt populär sträcka!
 • Tui till Santiago de Compostela. Från den spansk-portugisiska gränsen i södra Galicien är det cirka 10 mil till Santiago de Compostela på den portugisiska vägen (Camino Portugués). En mycket vacker sträcka!
 • Ferrol till Santiago de Compostela. I norra Galicien kan du starta i hamnstaden Ferrol och vandra på Camino Inglés söderut till Santiago de Compostela. Cirka 115 kilometers vandring genom det bördiga galiciska inlandet.
 • Santiago de Compostela till Finisterre. Börja i Santiago, ta in pilgrimsatmosfären, sevärdheterna och vandra sedan västerut på Camino de Finisterre till “världens ände”. Stanna i Finisterre-byn och häng på de vackra stränderna längs Costa da Morte, eller gå vidare en etapp till Muxía. Ta sedan bussen åter till Santiago.
 • Camino Lebaniego i Kantabrien. Camino Lebaniego är en kortare och “okänd” pilgrimsled (3 dagar), som går genom sagonatur från San Vicente de la Barquera till nationalparken Picos de Europa. Kombinera gärna pilgrimsvandringen på Camino Lebaniego med några dagar av strandliv och läckra tapas i Santander. Eller så upptäcker du bergsbyn Potes – vid slutmålet för Camino Lebaniego – och den fantastiska naturen i Picos de Europa.

Egentligen spelar det ingen roll, du kan börja och avsluta vart du själv vill på de olika pilgrimsvandringarna i Spanien. Här ovan ses bara ett par exempel.Statistik från Camino de Santiago 

Se vårt inlägg där vi årligen går igenom och drar slutsatser från statistiken på Camino de Santiago.

Vad betyder symbolerna på Camino de Santiago?

Den mest typiska (och officiella…) symbolen är den gula pilen, som visar dig vägen mot Santiago de Compostela. Den 9:e april 2018 fastställde Jakobsrådet nya riktlinjer för skyltning på Camino de Santiago. Ladda ner följande PDF på NorraSpanien.se, där du kan se hur alla symboler på pilgrimsleden ser ut och vad de betyder: Skyltning på Camino de Santiago.pdf (234 nedladdningar)

Den mest typiska (och officiella…) symbolen är den gula pilen, som visar dig vägen mot Santiago de Compostela.

Vad är ett heligt år (Año Santo Jacobeo)? Och när inträffar nästa?

Nästa heliga år sker under 2021, men redan nu har en officiell logga tagits fram. Logotypen har bl.a. skapats för att lättare nå ut på digitala medier utan att förlora Camino de Santiagos identitet.

När Sankt. Jakobs dag (den 25:e juli) inträffar på en söndag blir det ett heligt år. Detta sker med ett regelbundet mönster om sex, fem, sex och elva år. Då vallfärdar hundratusentals pilgrimer från hela världen till Santiago de Compostela för att enligt traditionen få förlåtelse för sina synder. Nästa heliga år kommer att inträffa 2021 (se logotypen) och under veckan som leder fram till den 25:e juli hålls evenemang, fester, mässor, konserter och mycket mer i Santiago. Det senaste heliga året skedde 2010.

Ha i åtanke att väldigt många fler vandrar El Camino under ett heligt år: härbärgen och annat boende längs pilgrimsleden kan vara fullbokade, speciellt under sommarmånaderna.

Kan jag gå El Camino ensam?

Ja, väldigt många väljer att gå pilgrimsleden på egen hand. Redan under första dagen träffar man ofta pilgrimer som man börjar umgås och gå tillsammans med under kommande etapper (sin alldeles egna pilgrimsfamilj). Man är aldrig ensam på pilgrimsleden, även om man startade vandringen själv. På El Camino bildas starka vänskapsband som håller livet ut. Vill man vandra för sig själv kan man självklart göra det, alla gör sin egna Camino och det finns inga rätt eller fel.

Man är aldrig ensam på pilgrimsleden, även om man startade vandringen själv.

Film om pilgrimsvandringen i Spanien

The Way är ett jättefin film om pilgrimsvandringen med Martin Sheen i huvudrollen. Den porträtterar vackert naturen, kamratskapen och den speciella pilgrimsstämningen som råder på Camino Francés (den franska inlandsvägen). Life is too big to walk it alone.

Annars kan vi rekommendera den brittiska TV-serien pilgrimsvandringen i Spanien, som hade premiär den 16:e februari 2019 på kunskapskanalen. Under 3 avsnitt får man följa hur en skara brokiga människor från samhällets alla hörn kommer samman under sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Du får en fantastisk inblick i hur det är att vandra Camino de Santiago, och för den som redan har gått leden väcker serien härliga minnen till liv. Och framförallt kan nog förstagångsvandraren lära sig en hel del till sin egna Camino. Se pilgrimsvandringen i Spanien på Urplay!

Pilgrimsvandringen i Spanien är en ny serie i tre delar som visas på kunskapskanalen.

Jag är intresserad – hur tar jag mitt första steg?

Vad roligt att du vill vandra Caminon! Fick du inte svar på din fråga ovan kan du alltid ringa, chatta eller kontakta oss via formuläret. Prenumerera jättegärna på vårt nyhetsbrev (se nedan) för att bli uppdaterad när vi skriver nya artiklar om Camino de Santiago. För att komma igång kan vi också rekommendera Camino de Santiago – Swedish Pilgrims på Facebook. Ett härligt och hjälpsamt community, med mer än 5000 svenska pilgrimsvandrare, där man kan ställa frågor och träffa likasinnade.

¡Buen Camino! Och vi ses ute på leden!

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV
Varje vecka skickar vi ut ett nytt nyhetsbrev. Få en unik inblick från oss som bor i Norra Spanien. Tips, kartor och guider direkt till din inbox. Helt gratis.
Vi kommer aldrig ge bort, byta eller sälja din e-postadress. Du kan när som helst avbryta prenumerationen.

Senaste nytt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Tips, erbjudanden, nyheter och de populäraste blogginläggen samlade - helt gratis.

Inspiration från El Camino

Visa fler