Camino de Santiago

Pilgrimsvandring i Spanien

Senast uppdaterad: 06/07/2020

Om du vill göra en pilgrimsvandring i Spanien dyker det säkerligen upp massor av frågor, det var nämligen precis vad som hände oss själva, och något som vi fick erfara under vägens gång.

I denna guide till Camino de Santiago har vi samlat de vanligaste frågorna om pilgrimsleden i Spanien. Låt oss börja.

Innehåll

Vad är Camino de Santiago?

Santiago de Compostela är slutmålet för pilgrimsvandringen Camino de Santiago.

Foto: Anxo Iglesias (Turismo Santiago)

Jakobsleden – El Camino de Santiago på spanska – är en pilgrimsfärd som är en oerhört viktig del av Europas historia. Under 800-talet bildades vägar från Europas alla hörn när pilgrimer vandrade till Aposteln Sankt. Jakobs grav i Santiago de Compostela.

Idag är “Caminon”, som leden ibland kallas på svenska, en av världens mest populära vandringsleder, med över 300.000 människor som går den varje år.

Vad menas med “El Camino”?

“Camino” översätt till svenska är “liten väg” och “El Camino” är pilgrimsvägen till Santiago de Compostela.

Vilka är pilgrimslederna i Norra Spanien?

Foto: Gronze.com

I Norra Spanien finns en rad leder som går till Santiago de Compostela i nordvästra Galicien. Här nedan kan du se de populäraste samt hur långa de är:

 • Camino Francés: 769 km.
 • Camino del Norte: 824 km.
 • Camino Portugués: 620 km.
 • Camino Primitivo: 313 km.
 • Camino de Finisterre: 90 km + 25 km till Muxía.
 • Camino Inglés: 119 km.
 • Vía de la Plata: 800 km.

För att läsa mer i detalj om de olika pilgrimslederna i Spanien, rekommenderar vi dig att kolla vår guide till att vandra i Norra Spanien.

Hur många dagar tar det att gå El Camino?

När folk säger Camino de Santiago, menar de ofta den franska vägen, men det finns många fler leder som varje år ökar i populäritet.

Att säga exakt hur många dagar en viss Camino-led kommer ta att slutföra är svårt, eftersom alla går i sin egen takt och vissa vill kanske också ta några vilodagar då och då.

Här följer en uppskattning på de mest populära lederna i Norra Spanien:

 • Camino Francés: Tar 30 till 35 dagar att slutföra.
 • Camino del Norte: Ungefär 36 till 40 dagar.
 • Camino Primitivo: Ungefär 16 dagar.
 • Camino Portugués: Cirka 30 dagar från Lissabon. Från Porto, 14 dagar.
 • Camino Inglés: Bör ta 1 vecka att gå.
 • Camino de Finisterre: Det tar 4 dagar att gå till Finisterre, ytterligare en dag om du vill gå till Muxía.

Var startar Camino de Santiago?

Camino Francés, som är den överlägset populäraste leden, startar i den franska byn St-Jean-Pied-de-Port, men många väljer att börja i Roncevalles, på den spanska sidan av gränsen (nästa etapp).

Camino Portugués, den näst populäraste Caminon, börjar officiellt i Lissabon men många väljer istället att gå från Porto (Portugal) eller Tui (Spanien).

Den norra kustvägen, Camino del Norte, börjar i staden Irún i Baskien, som ligger vid Biscayabukten. Camino Primitivo startar i Oviedo och Camino Inglés i hamnstaden Ferrol. Vía de la Plata startar i Sevilla, i södra Spanien.

Vilken Camino är bäst för mig?

En ensam pilgrim påväg genom en skog på Camino de Santiago.

Detta är högst individuellt och beror på flera faktorer. Hur många semesterdagar har du? Är du en utpräglad friluftsälskare eller är det första gången du gör en längre vandring som denna? Vill du gå längs Atlanten? I bergig miljö, eller kanske på Meseta-platån?

Som du ser måste du ta hänsyn till en rad saker innan du fortsätter och utforskar vilken led som är det bästa alternativet för dig.

Exempelvis är Camino Francés perfekt för förstagångsvandrare (nästan 60% av alla “peregrinos” valde denna led 2018), medan den norra kustvägen är betydligt mer fysiskt krävande, dock belönas du rikligt med hisnande landskap och några av Norra Spaniens bästa stränder.

Camino Primitivo är ännu mer krävande och mer lämpad för erfarna vandrare. Kommentera längst ner på denna sida med dina önskemål/förutsättningar så återkommer vi till dig med ett mer specifikt svar.

Hur långt bör jag gå varje dag?

Detta är också väldigt individuellt och beror på led, terräng, din fysiska form och årstid. Generellt brukar man säga att 20 till 28 km per dag är lämpligt, men lyssna på kroppen din. Kanske vill du gå längre en dag eller kortare någon annan etapp.

Ha i åtanke att de första dagarna ofta är jobbigare innan du kommer in i “Camino-rytmen”, så kanske kan du börja med kortare sträckor och öka eftersom. Många pilgrimer gillar också att lägga in vilodagar i någon av de vackra, historiska städerna längs Caminon.

Hur ser en dag ut på leden?

Stenbron i Puente la Reina.

Foto: Turismo Navarra

I vår artikel, en dag på Camino de Santiago, kan du läsa om hur en dag såg ut för oss på Camino Francés.

Kan man gå Camino-lederna i motsatt riktning?

Ja, det kan man. De ursprungliga pilgrimerna var ju tvungna att gå samma långa väg tillbaka efter sitt besök vid Santiagos grav.

Ha bara i åtanke att du inte kan motta diplomet La Compostela om du går i motsatt riktning. De gula pilarna pekar ju också mot Santiago de Compostela, och ibland kan det vara svårt att se dessa när du går mot “strömmen”. Med en karta och app bör du dock inte ha några problem.

På härbärgen och liknande är du välkommen vilket håll du än går mot (ha med dig pilgrimspasset).

Hur ska jag träna inför en pilgrimsvandring i Spanien?

Träningen varierar beroende på grundkondition, ålder och hälsa, och är således väldigt personligt. Ett par grundläggande tips för en lyckad pilgrimsvandring:

 • Börja träna i god tid, 4 till 6 månader före start är lämpligt.
 • Gå dagliga turer – eller varannan dag – på 6 till 10 km.
 • Lägg in några 15- till 25 kilometersträckor under några dagar i följd.
 • Testa att gå med din fullpackade Camino-ryggsäck, strumpor och de skor du har tänkt att använda.
 • Glöm inte backträningen, gå upp och ner! Finns det möjligen en backe i närheten?

Måste jag vara troende för att gå El Camino?

Nej, detta är en vanlig missuppfattning. Camino de Santiago är en personlig resa och alla har sina egna anledningar att gå den. I många fall handlar det om personlig utveckling och att vandra är ett av de bästa sätten att vara närvarande i stunden.

Under själva vandringen börjar man värdera de mest grundläggande sakerna och se det stora i det lilla. Vad drivkraften än må vara – Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse.

Vad drivkraften än må vara – Camino de Santiago är en omvälvande upplevelse.

Vilka är de bästa böckerna om pilgrimsleden i Spanien?

Camino de Santiago utgörs som sagt av flera olika leder, och du måste hitta en lämplig bok för den led du kommer att vandra.

Vi kan emellertid rekommendera John Brierley’s bokserie: “A Pilgrim’s Guide to…” (på engelska). Han har bland annat skrivit böcker om lederna Camino Francés, Camino Portugués, Camino Inglés och Camino de Finisterre – utmärkta guideböcker för din vandring till Santiago de Compostela.

Några tips på svenska Camino-böcker:

 • Pilgrimsturer till Santiago de Compostela, av Ulla Nordfors.
 • Pilgrimsvandra till Santiago de Compostela, av Ulf Luthman.
 • Vandra till Santiago de Compostela, av Ewa Hellström-Boström.
 • En kvinnas resa, en roman av Agneta Sjödin.

Vilka är symbolerna på Camino de Santiago?

Två fötter framför en gul pil på El Camino.

Den mest typiska – och officiella – symbolen är den gula pilen, din vägvisare till Santiago de Compostela. Den 9 april 2018 fastställde Jakobsrådet nya riktlinjer för skyltning på Camino de Santiago.

Ladda ner följande PDF på NorraSpanien.se, där du kan se hur alla symboler på pilgrimsleden ser ut och vad de betyder: Skyltning på Camino de Santiago.pdf (708 nedladdningar)

Den mest typiska – och officiella – symbolen är den gula pilen, din vägvisare till Santiago de Compostela.

Bagagetransport på Camino de Santiago

Vill du transportera ditt bagage och gå utan en tyngande ryggsäck? Det finns ett väldigt enkelt och bra sätt. Hos det spanska postbolaget Correos kan du beställa så att de hämtar din ryggsäck på morgonen – och levererar den till nästa boende.

Besök Correos hemsida och läs om hur bagagetransporten fungerar, se priser och annat.

Kan jag gå Camino de Santiago utan att prata Spanska?

Ja, absolut! Människor från hela världen vandrar El Camino och hjälp finns alltid att få. Spanjorerna är inte direkt kända för sin engelska, men vi har märkt att fler och fler pratar språket och att kommunicera brukar aldrig vara ett problem.

Om du inte pratar spanska, skriv ner några enkla fraser, använd en språk-app eller gör som vi säger här i Spanien, “prata med händerna”.

Vad kostar en pilgrimsvandring?

Priset för en pilgrimsvandring i Spanien beror på hur du väljer att göra El Camino. Vill du bo på mysiga B&Bs eller små familjeägda hotell? Härbärgen? Äter du en pilgrimsmeny varje dag?

De största kostnaderna är vandringsutrustningen (kläder, ryggsäck, skor, etc.) och transporten till och från Spanien. Väl på pilgrimsleden är det vanligt att man gör sig av med cirka 300 kr per dag. Detta omfattar boende på härbärge, lunch/middag och lite annat.

Säkerligen går det att komma undan ännu billigare än så.

Om du bor på små hotell eller B&Bs kostar en övernattning vanligtvis 300-600 kr, så då blir det ju genast en större kostnad. Men allt är individuellt – och man gör El Camino precis som man själv vill.

Ett par tips för att kapa de största kostnaderna:

1. Flyg

Boka flyg i god tid – och inte under en helgdag då flygbolagen ofta höjer priserna. Testa att rensa webbläsarens cookies före du söker och bokar. Är du flexibel, använd Google Flights för att se vilka dagar och flygbolag som är billigast.

2. Utrustning

Köp vandringsutrustningen på rea (kanska under Black Friday?), i second hand-butik eller se om du har funktionella kläder, skor eller övrigt hemma i förrådet. Prova utrustning i butik, och använd en jämförelsesajt för att beställa hem till det billigaste priset online.

Ryggsäck – hur stor och vad för typ?

Camino del Norte: den norra kustnära leden som löper längs Biscayabukten.

De flesta går med en ryggsäck som rymmer mellan 30 till 40 liter. Detta beror självklart på årstid; vilka klär du tar med dig; kroppstyp; och många fler faktorer. Många pilgrimer gillar ryggsäckar från märket Osprey.

Ryggsäcken bör sitta avlastande på höfter och tajt mot kroppen. Man bör kunna öppna säcken utifrån, så att man slipper vända upp och ner på allt varje gång man vill komma åt någonting.

Sikta på så att ryggsäcken väger ca. 10 % av kroppsvikten med full packning.

Glöm inte att testa olika ryggsäckar i butik – bärsystemet och hur den sitter på just dig kan skilja sig en del. Om du har möjlighet, gå gärna en dagsetapp (20-25 km) med ryggsäcken så har du tid att byta/justera om någonting känns fel.

Hur mycket packning ska jag ta med mig?

Så lite som möjligt! Efter ett tag på leden inser man hur få saker man faktiskt behöver. En bra tumregel är att din packning bör väga ca. 10% av kroppsvikten. Kolla packlistan nedan för inspiration och tips.

Packlista till Camino de Santiago

Ulla Nordfors är fotograf och författare till guideboken Pilgrimsturer till Santiago de Compostela: Camino Francés & Camino Portugués.

Att packa rätt för din Camino är oerhört viktigt, du vill ta med dig allt du verkligen behöver – utan att släpa på allt för mycket under vandringen. Här nedan följer ett exempel på Ulla Nordfors packning, författare och fotograf till den populära guideboken “Pilgrimsturer till Santiago de Compostela”.

 • LED-ficklampa i dragkedja på rocken.
 • Vattenflaska med påfyllt köpevatten, tépåsar med “kvällsro-té”.
 • Mobil + laddare, hänglås, snöre med miniklädnypor, säkerhetsnålar, nål/trådar och gummisnoddar. Första-hjälpen-saker: några Voltaren, Kåvepenin, Alvedon för akut användning, fixomull-plåster, stödbandage till eventuellt stukad fot, samt trosskydd.
 • Pass och försäkringskort till Trygg-Hansa. Och naturligtvis F-kassans EU-kort (obs. att det är gratis sjukvård i Spanien om du har det med dig!).
 • Kartor utrivna och dubbelsidigt kopierade ur min egen guidebok “Pilgrimsturer till SdC” (kastas vartefter de blir inaktuella).
 • Bomullshatt och ryggsäck (Osprey Tempest 20 lit).
 • Sidenskjorta.
 • Svarta jeans, säkerhetsbälte med hemligt fack + plastspänne (bra i security på flygplatser), säkerhetspåse för pass, visakort och försäkringspapper, att ha innanför byxorna.
 • Gammal rock med stora påsydda innerfickor med dragkedjor.
 • Flipflop för härbärgesbruk, reseunderlakan, regnponchon är utbytt mot ett Haglöfs tunt regnställ. Handduk, merinounderställ, tunna extrabyxor, viskosklänning, två par merinoullstrumpor, ett par bomullsstrumpor, dunsovsäck, microfibertights, microfiberlinne, 2 bomullslinnen, 1 kortärmad T-shirt, 1 långärmad bomullströja, tre trosor, liten väska att ha viktiga saker i när jag ställt ifrån mig ryggsäcken, fingervantar, handledsvärmare, block-penna, och spork-gaffel + annat.
 • Resedunkudde 30×40 cm, samt ögonmask.
 • Mp3-spelare med favoritmusik, extra batterier till mp3:n samt extra minneskort till den lilla Nikon Coolpix A10 som jag plåtade med.
 • Glasögonfodral, solglasögon och imspray.
 • Hårspänne, hårboste, nagelborste, liten ansiktstvål, burk med ansiktskräm, 20 ml koncentrerad grumme tvättsåpa, ihopfällbar mugg, resetandkräm och resetandborste.
 • Begagnade Salomonkängor (hittade i ett grovsoprum).

Ha i åtanke att din packlista alltid bör anpassas efter årstid och personliga förutsättningar.

Kan man tälta under sin Camino?

En stor del av Spaniens land är privatägt och där man inte får tälta utan tillstånd, så då måste man hitta campingar utmed leden (vilket är krångligt att tajma). Dessutom väger ett tält en hel del och är inte optimalt att bära med sig.

Vidare är det skönt med bekvämligheter – dusch, kök, att vara torr, sängar, gemenskapen, etc. – som annat boende (läs mer nedan) erbjuder efter långa vandringsdagar. Vi rekommenderar inte att ta med sig tält.

Gå med vandringsstavar eller utan?

Detta är högst personligt, men vi anser att stavar (eller bara en stav) kan underlätta vandringen för många pilgrimer. Med stavar får du bra hjälp i uppförsbackar, samt avlastning och stabilitet när det går utför. Om det har regnat och således är lerigt och halkigt kan stavar också vara till bra hjälp.

Se till att ha stavarna inställda på rätt höjd och håll/spänn dem rätt. Använder man dem på rätt sätt tränar man även överkroppen!

Checka in dina teleskopstavar på flygplatsen – troligtvis får du inte ta med dessa som handbagage på flyget – eller köp trästävar längs Caminon, dessa kostar ca. 5€.

Vilken är den bästa fotkrämen?

Fotvård är viktigt när du vandrar Camino de Santiago. Att ta hand om och smörja sina fötter ordentligt på kvällen och före vandringen kan förhindra skavsår och andra skavanker. Speciellt om man har torra fötter som tenderar att få blåsor och sprickor. Tips på bra fotkrämer till El Camino:

 • Apotekets vita vaselin i tub.
 • Helosan.
 • Försvarets fotsalva.
 • Någon typ av kokosnötsolja.
 • Vanlig fet Nivea (den i plåtburk).
 • Sheasmör.

Vilken kräm som passar bäst till just dina fossingar, måste du komma fram till själv.

Är El Camino för påfrestande för mig?

Vandra Camino de Santiago genom Norra Spanien

Det finns många sätt att göra Camino de Santiago på: till fots, på cykel, elcykel, från hästsadeln… Etapperna kan justeras och anpassas för varje persons förutsättningar.

Svårigheten beror självklart på vilken led/sträcka du väljer, exempelvis är Camino del Norte och Camino Primitivo betydligt jobbigare än Camino Francés. Hör av dig till oss och berätta om dina förutsättningar, så återkommer vi med ett svar.

Går det att cykla Camino de Santiago?

Jajamän! Ibland cyklar man direkt på Camino-leden, ibland på alternativa vägar som går i närheten av den ursprungliga leden.

Exempelvis vid tuffa stigningar, i svår terräng eller brant nedför hänvisas du till andra vägar (ofta asfalterade landsvägar eller grusvägar). För Camino Francés finns en särskilt markerad cykelväg som man kan följa.

Det går även att hyra cykel utmed pilgrimsleden, så om man får problem med fötterna, eller bara vill kombinera cykling och vandring är det möjligt. Gör en snabb sökning på Google så hittar du företag som kan hjälpa dig med att cykla Camino de Santiago.

Vad är pilgrimspasset?

La Credencial – pilgrimspasset – är en liten passbok som pilgrimer bär med sig och stämplar i under vägens gång. Många platser som Albergues (härbärgen), restauranger, barer, historiska byggnader, etc. har ofta sina egna “sellos” och stämplar mer än gärna i ditt pass.

Det är fantastiskt att se hur stämplar växer fram i sin lilla bok ju närmare Santiago de Compostela man kommer. Ta med dig boken hem som ett fint minne från din tid på pilgrimsleden!

Hur länge kan man använda pilgrimspasset?

Pilgrimspasset går att använda fram tills dess att den är fullstämplad. Det går med andra ord att använda passet till flera vandringar och på olika pilgrimsleder. Många föredrar dock att skaffa ett nytt pilgrimspass när de börjar en ny Camino.

Var och hur skaffar man pilgrimspasset?

Pilgrimspasset kan införskaffas på plats i Spanien. Hos Camino de Santiago-föreningar, vissa biskopshus eller större katedraler längs de olika lederna samt på de flesta kommunala Albergues kan du få eller köpa det.

denna sida (spanska) kan du se vart det går att skaffa ett pilgrimspass i Spanien, även om alla platser inte är inkluderade. Vanligtvis kostar pilgrimspasset från 50 cent till 2€.

Det är även möjligt att beställa pilgrimspasset online och få det hemskickat, vilket blir dyrare, så skaffa det på plats istället. Bokar man sin Camino via resebyrå brukar pilgrimspasset ingå tillsammans med en guidebok.

Vad är La Compostela?

Väl framme i Santiago de Compostela kan du på pilgrimskontoret begära ett diplom (La Compostela) genom att visa pilgrimspasset med stämplarna. Detta diplom/certifikat visar på att du har slutfört din pilgrimsvandring.

Kraven är att pilgrimsvandringen varit minst 100 km och slutförts i Santiago, således räcker det med att, exempelvis, vandra från Sarria till Santiago för att formellt kunna motta La Compostela.

Om du cyklar El Camino krävs en sträcka på minst 200 km. Ha i åtanke att om du bara ska vandra 100 km eller cykla 200 km krävs TVÅ stämplar per dag för att kunna motta La Compostela, vid längre sträckor än så räcker det med EN stämpel per dag.

Obs!

Sedan 2019 finns ett nytt system på plats för att motta La Compostela. Nu måste man be om ett nummer på pilgrimskontoret och genom en webbplats kan du se när det är din tur att hämta diplomet. Detta system kommer att förkorta väntetiderna och de långa köerna utanför kontoret.

Om du reser från Santiago de Compostela samma dag, eller tidigt dagen efter att du har anlänt, gå till pilgrimskontoret och ta ett nummer så fort som möjligt. Förhoppningsvis kan du motta La Compostela redan samma dag.

Var ligger pilgrimskontoret i Santiago de Compostela?

Pilgrimskontoret i Santiago de Compostela är beläget på Rúa Carretas, 33. Här kan du få din sista stämpel och begära La Compostela (läs mer ovan). Du kan ringa dem på (+34) 981 568 846, mejla oficinadelperegrino@catedraldesantiago.es eller läsa mer på hemsidan.

Om boende på Camino de Santiago

Ett typiskt Casa Rural i en fiskeby längs kusten.

Övernattningarna på Camino de Santiago beror mycket på vad du söker efter. Det erbjuds flera alternativ som exempelvis kommunalt och privat härbärge (mer om detta nedan), pensionat, Casas Rurales, små hotell, lyxhotell, etc.

Om du vill bo på Albergues kan du till exempel använda dig av appar eller be om en förteckning över dessa härbärgen på pilgrimskontoren. Många guideböcker, såsom John Brierly’s bok, har listor med härbärgen och kontaktuppgifter.

På olika Camino-forum på nätet finns även listor, som ständigt uppdateras, där du kan be om personliga förstahandstips på boende. För att kunna bo i kommunala Albergues behöver du ett pilgrimspass, och det är inte möjligt att boka dessa i förväg.

Ett annat alternativ är att använda sajter som Hotels.com för att hitta små mysiga hotell eller annat boende längs Camino de Santiago. Då kan man smidigt filtrera efter önskemål och se recensioner.

Ett tips är att boka ett par nätter hemifrån, privata härbärgen eller pensionat, och sedan bara börja vandra och ta dagen som den kommer. Längs leden finns, som sagt, många typer av boende och det brukar inte vara helt fullt på alla ställen (ibland under sommaren).

Efter dessa första nätter kan du fortsätta och varje dag hitta nytt boende för den natten. Om du inte går i samma rytm som alla andra och stannar på de etapper som det tipsas om i guiderna, brukar det vara betydligt mindre folk på det kommunala härbärgena.

Själva essensens av El Camino är att släppa planerandet och kontrollen.

Men, vad är ett Albergue egentligen?

Vid det här laget har du säkerligen sett att vi nämnt Albergues ett flertal gånger. Ett Albergue är ett slags härbärge som finns längs pilgrimslederna och här kan man övernatta för en symbolisk summa.

Det finns både kommunala och privata (som kostar) Alberguen, där sovsalarna kan ha allt från 4 till 40 bäddar. På härbärgena finns duschar, kök, etc. och de understöds av EU. Ha i åtanke att bara de privata härbärgena kan bokas, i de kommunala är det först till kvarn som gäller.

Ha i åtanke att bara de privata härbärgena kan bokas, i de kommunala är det först till kvarn som gäller.

För att kunna övernatta på ett kommunalt Albergue måste du som sagt ha ett pilgrimspass. Vanligtvis är det en härlig stämning och gemenskap bland pilgrimerna på dessa härbärgen, som umgås, spelar kort och lagar mat tillsammans.

Måste jag övernatta på Albergue?

Camino de Santiago är en personlig resa där alla gör sin egen Camino. Vissa väljer att bo på Albergues, andra föredrar att boka hotell och pensionat längs leden.

Det går också att köpa paketresor via resebyråer specialiserade på Camino de Santiago, dessa inkluderar ofta flyg, transfer till startpunkten, boende, guidebok, pilgrimspasset, m.m.

Vad är Botafumeiro?

Botafumiero är ett slags rökelsefat och en fascinerande tradition som använts sedan medeltiden för att rena luften i katedralen under mässorna, där många pilgrimer deltog efter sin långa och mödosamma vandring.

Med hjälp av rep svingas fatet ända upp till innertaket i 70 km/h medan röken pyser ut i katedralen.

Obs! Under 2019 görs inte denna tradition, då katedralen genomgår en renovering invändigt.

Vad är Orisson?

Refuge Orisson är ett franskt härbärge på Camino Francés, beläget cirka 7 kilometer från startpunkten St. Jean-Pied-de-Port, efter den tyngsta stigningen på hela den franska vägen. En del väljer att övernatta här istället för att gå hela etappen till Roncesvalles.

I tillägg till Pyrenéernas mäktiga landskap, brukar även pilgrimsstämningen på Refuge Orisson vara på topp efter den första Camino-dagen.

Detta mysiga härbärge har endast 30 bäddar, så boka flera månader i förväg om du funderar på att stanna över natten. Bokningen går endast att genomföra via mejl, och ibland brukar de vara långsamma på att svara så ha tålamod. Om du inte får ett svar på ett par veckor, testa att mejla dem igen.

Vill/kan du inte gå den första tuffa stigningen? Ta en taxi i St. Jean-Pied-de-Port och be om att bli avsläppt vid Refuge Orisson, härifrån kan du påbörja din pilgrimsvandring. Kom ihåg, alla gör sin egen Camino!

Vad är La Meseta?

Vallmoblommor på Mesetan i Spanien.

Mesetan i Spanien är en höghöjdsplatå med en genomsnittlig höjd på 700 meter över havsnivå, som börjar efter staden Burgos på Camino Francés.

Platån utgör själva grundstommen av regionen Kastilien & León och du lämnar den först strax innan Galicien. På Mesetan är jordbrukslandskapen oändliga och ses så långt ögat kan nå, dock passerar man flera medeltida byar under de flesta etapper.

På sommaren kan Mesetan bli som en het gryta när solen steker på. Vi rekommenderar att ge sig iväg tidigt under sommarmånaderna, bära hatt/keps och smörja in sig med solskydd. Glöm inte att ta med dig mycket vätska!

Vilken tid på dagen bör jag börja att gå?

På sommaren är det viktigt att komma iväg tidigt, dels för att det mitt på dagen ofta blir hett, dels för att det kan vara fullbokat framme vid dagens slutmål (Albergues på Camino Francés).

Vi gillar att stiga upp vid 05:30 och börja gå efter frukosten. Ta med dig pannlampa så att du kan se stigen om det fortfarande är mörkt ute. Att möta soluppgången ute på Caminon är fantastiskt!

Att möta soluppgången ute på Caminon är fantastiskt!

Vilken tid är pilgrimsmässan i Santiago de Compostela?

Katedralen i Santiago de Compostela.

Pilgrimsmässan i Santiago de Compostelas katedral hålls två gånger per dag, kl. 12:00 och 19:30. Som ett särskilt välkomnande i början av mässan läses namn, startpunkt och nationalitet upp på de pilgrimer som anlänt och mottagit sitt Compostela under de senaste 24 timmarna.

Vilken årstid är bäst för att vandra Caminon?

Vi rekommenderar våren (april, maj, eller början av juni) eller hösten (september, oktober, eller början av november). Främst för att sommarmånaderna innebär mycket folk ute på lederna (Camino Francés) och vädret kan ibland vara påfrestande med värmen.

Går man på vintern får man räkna med omväxlande väder, snö och att många av vandrarhemmen kan vara stängda. Tänk och planera noggrant utifrån årstid.

El Camino med kort semester, vilken led är bäst?

Utsikt över en grön dal i Pyrenéerna.

Ibland räcker helt enkelt inte semestern till för en +34 dagars pilgrimsvandring i Spanien, eller så är du kanske nybörjare och vill prova på Camino de Santiago i en vecka.

Här är ett par sträckor du kan göra med en kortare semester:

1. Börja i Saint-Pied-de-Port

Starta den franska vägen från början! Och gå så långt du orkar och tiden räcker till. Naturen i Pyrenéerna är underbar. Du kan alltid komma tillbaka i ett senare skede av livet och fortsätta din Camino där du stannade.

2. Sarria till Santiago de Compostela

Gå de drygt 12 milen från Sarria till Santiago de Compostela på Camino Francés, då kan du även motta La Compostela (läs mer ovan). Många går just denna sträcka.

3. Tui till Santiago de Compostela

Från staden Tui på den spansk-portugisiska gränsen i södra Galicien är det cirka 10 mil till Santiago de Compostela på den portugisiska vägen (Camino Portugués). En mycket vacker sträcka!

4. Ferrol till Santiago de Compostela

I norra Galicien kan du starta i hamnstaden Ferrol och vandra på Camino Inglés söderut till Santiago de Compostela. Cirka 115 kilometers vandring genom det bördiga galiciska inlandet.

5. Santiago de Compostela till Finisterre

Börja i Santiago, ta in pilgrimsatmosfären, sevärdheterna och vandra sedan västerut på denna Camino till fyrtornet i Finisterre, “världens ände” enligt romarna.

Semestra vidare i Finisterre-byn och häng på de vackra stränderna längs Costa da Morte, eller gå vidare en etapp till Muxía. Ta sedan bussen åter till Santiago.

6. Camino Lebaniego i Kantabrien

Camino Lebaniego är en kortare och “okänd” pilgrimsled (3 dagar), som går genom sagonatur från San Vicente de la Barquera till nationalparken Picos de Europa.

Kombinera gärna pilgrimsvandringen på Camino Lebaniego med några dagar av strandliv och läckra tapas i Santander. Eller så upptäcker du bergsbyn Potes och den fantastiska naturen i Picos de Europa.

Egentligen spelar det inte så stor roll, du kan börja och avsluta vart du själv vill på de olika pilgrimslederna i Spanien. Här ovan ses bara ett par exempel.

Statistik från Camino de Santiago

Se vårt inlägg där vi årligen går igenom och drar slutsatser från statistiken på Camino de Santiago.

Vad är ett heligt år (Año Santo Jacobeo)?

När Sankt. Jakobs dag (den 25 juli) inträffar på en söndag blir det ett heligt år. Detta sker med ett regelbundet mönster om sex, fem, sex och elva år. Under ett heligt år vallfärdar hundratusentals pilgrimer från hela världen till Santiago de Compostela för att enligt traditionen få förlåtelse för sina synder.

När inträffar nästa heliga år?

Nästa heliga år kommer att inträffa 2021, och under veckan som leder fram till den 25 juli hålls evenemang, fester, mässor, konserter och mycket mer i Santiago. Det senaste heliga året skedde 2010.

Ha i åtanke att många fler vandrar El Camino under ett heligt år: härbärgen och annat boende längs pilgrimsleden kan vara fullbokade, speciellt under sommarmånaderna.

Kan jag gå El Camino ensam?

En ensam tjej blickar ut över havet på Camino del Norte.

Ja, väldigt många väljer att gå pilgrimsleden på egen hand. Redan under första dagen träffar man ofta pilgrimer som man börjar umgås och gå tillsammans med under kommande etapper (en alldeles egen pilgrimsfamilj). Man är aldrig ensam på pilgrimsleden, även om man startade vandringen själv.

Man är aldrig ensam på pilgrimsleden, även om man startade vandringen själv.

På El Camino bildas starka vänskapsband som håller livet ut. Vill man vandra för sig själv kan man självklart göra det också – alla gör sin egna Camino!

Men, är det säkert att gå Camino de Santiago ensam?

Ja, Camino de Santiago är säkert att gå ensam. Även om enskilda, allvarliga incidenter har hänt är det extremt sällsynt. Om du till exempel vandrar populära Camino Francés under sommaren, kommer du att gå med eller träffa många pilgrimer under dagarna och du har ofta någon på synligt avstånd.

Det finns en bra app som den spanska staten har utvecklat, AlertCops, med bland annat GPS-positionering, där du kan kontakta polisen direkt om något, mot förmodan, skulle hända.

Vi skulle säga att de största farorna med Camino de Santiago är biltrafik, vätskebrist, att bränna sig i solen och skador om du till exempel faller och slår dig.

Själva staden Santiago de Compostela

Två personer i Alameda-parken som blickar ut över katedralen.

Foto: Juan Balsa (Turismo Santiago)

Kanske har du några dagar extra efter avslutad Camino? Vila, återhämta dig, smält upplevelsen och njut av förtrollande Santiago de Compostela! I vår reseguide till Santiago de Compostela får du tips på massor av sevärdheter och saker att göra.

Film

The Way är ett jättefin film om pilgrimsvandringen med Martin Sheen i huvudrollen. Den porträtterar vackert naturen, kamratskapen och den speciella pilgrimsstämningen som råder på Camino Francés (den franska vägen). Life is too big to walk it alone.

Annars kan vi rekommendera den brittiska TV-serien pilgrimsvandringen i Spanien, som hade premiär den 16 februari 2019 på kunskapskanalen. Under 3 avsnitt får man följa hur en skara brokiga människor från samhällets alla hörn kommer samman under sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela.

Du får en fantastisk inblick i hur det är att vandra Camino de Santiago, och för den som redan har gått leden väcker serien härliga minnen till liv. Och framförallt kan nog förstagångsvandraren lära sig en hel del till sin Camino.

Om du är nyfiken på den franska vägen (Camino Francés) så kan du se några av de vackra landskapen från ovan i denna film:

Jag är intresserad – hur tar jag mitt första steg?

Vad roligt att du vill vandra Caminon! Fick du inte svar på din fråga ovan kan du alltid kommentera nedan så återkommer vi inom kort. Prenumerera jättegärna på vårt nyhetsbrev för att bli uppdaterad när vi skriver nya artiklar om Camino de Santiago.

För att komma igång kan vi också rekommendera Camino de Santiago – Swedish Pilgrims på Facebook. Ett härligt och hjälpsamt community, med mer än 6000 svenska pilgrimsvandrare, där man kan ställa frågor och träffa likasinnade.

Fråga oss & diskussion

Istället för att kontakta oss direkt, ställ gärna din fråga nedanför i kommentarsfältet så återkommer vi inom 24 timmar. Då kan fler dra nytta av våra svar, och andra kan även flika in med sin kunskap.

Du är också hjärtligt välkommen att kommentera om vi missat något viktigt i denna guide, eller bara har nyttiga Camino-tips.

¡Buen Camino! Och vi ses ute på leden!


Av: Jonathan