Om du vill lära dig mer om Biscayabukten och få tips på härliga resmål är denna artikel för dig. Fortsätt att läsa!

Kort om Biscayabukten

Biscayabukten är en jättebukt i norra Atlanten, som sträcker sig ända från västra Frankrike till regionen Galicien i Norra Spanien.

Denna bukt är bland annat känd för sina hårda väderförhållanden med stora vågor, sitt rika djurliv samt en kustlinje kantad av vacker natur, sandstränder, städer och idylliska badorter.

Flera viktiga spanska floder som Bidasoa (utgör gränsen mellan Frankrike och Spanien), Nervión samt Sella mynnar ut i Biscayabukten.

Beryktat farvatten

Biscayabukten är ökänd för sina stormar, snabba väderomslag och vågor. Speciellt under vinterhalvåret – från oktober till mars – då havet kan vara mycket vilt. På grund av stora skillnader i havsdjupet och att bukten är direkt exponerad mot Atlanten kan förhållandena skifta snabbt – även långt ute till havs.

Så här står det bland annat på Wikipedia:

Vid stormar kan långa vågor samla kraft från Atlanten och de växer sedan kraftigt i våghöjd och blir brantare då de når kontinentalsockeln, vilket är en förklaring till Biscayabuktens rykte inom sjöfarten.

Genom århundradena har många skepp förlist i den förrädiska bukten, och för seglare är detta en beryktad och svår överfart som innebär flera dagar utan land i sikte.

Man måste vara en erfaren seglare för att ta sig an Biscayabukten och det gäller att tajma rätt väderfönster. Dock är det fantastiskt vackert här och det är inte ovanligt att se valar eller ett stim delfiner som simmar ikapp med segelbåten.

Efter en segling över Biscayabukten är det alltid härligt att lägga till i någon mysig hamn i Galicien några dagar, och sedan fortsätta nedför den vackra galiciska kusten.

Karta över Biscayabukten

Karta Biscayabukten.

I Spanien löper Biscayabukten – även kallad för Mar Cantábrico, eller den spanska sjön – från Baskien förbi KantabrienAsturien till Galicien, där den Atlantiska oceanen tar vid. Kusten är spektakulär, med landskap som ständigt skiftar mellan branta klippor, stränder, små fiskelägen och bördiga kullar där boskap betar fritt.

Semester vid Biscayabukten

San Sebastián är en fantastisk stad vid Biscayabukten.

Foto: Monte Igueldo

Biscayabukten i Spanien är ett mångfacetterat resmål och en intressant motpol till turismen kring Medelhavskusten. Här finns inga all inclusive-hotell, strandförsäljare eller stora turisthorder. Även om vädret är varmt och skönt blir det aldrig sådär kvavt som i södra Spanien.

Naturen är perfekt för en aktiv semester och tusentals vackra stränder av alla former kan hittas. Några av våra favoriter är stadsstränderna i San Sebastián, Playa de Zarautz, Playa de Langre, stränderna omkring Santander, Playa de Oyambre, Playa del Silencio och de stränder som hittas strax utanför Llanes.

Många pittoreska byar följer som på ett pärlband längs bukten. Semestra gärna i, från öst till väst, Hondarribia, Elantxobe, Noja, Somo, Llanes, Ribadesella, Lastres, Luanco, Cudillero eller Luarca. Behöver vi nämna att man äter utomjordiskt bra fisk- och skaldjur i dessa?

Playa de la Griega är en av många sandstränder längs Biscayabukten.

De större städerna i Norra Spanien som ligger vid Biscayabukten är San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón. Alla fina och varierade som resmål och en bra utgångspunkt för en semester i norra delen av Spanien.

Om du vill vandra i Norra Spanien är pilgrimsleden Camino de Santiago (den norra leden), som löper längs Biscayabukten innan den svänger söderut mot Santiago de Compostela, ett solklart val. Denna pilgrimsled är en av de tuffare, men definitivt en av de vackraste med storslagna landskap.

Annat sevärt

San Juan de Gaztelugatxe är en spektakulär halvö längs Biscayabukten som förbinds med fastlandet via en smal stenbro.

Längs Biscayabukten finns otaliga sevärdheter och vi kan inte räkna upp alla i denna artikel. Här följer dock några av våra favoritsevärdheter och saker att göra.

Gå “Flysch”-rutten i Zumaia och upplev dessa säregna klippformationer. Naturreservatet Urdaibai strax västerut är ett annat fint semesterområde.

Den spektakulära halvön San Juan de Gaztelugatxe (bild ovan), utanför Bermo, var en av Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien och är väl värd ett besök, speciellt nu när denna prisade TV-serie avslutats.

Annars kan vi tipsa om Altamira-grottan med sina målningar, eller den vackra naturparken Oyambre som ligger strax bredvid. Eller varför inte Los Bufones de Pría utanför Llanes? ”Skorstenar” längs kusten som skjuter upp i 20 meter höga vattenpelare när havet är vilt.

Detta är bara några exempel, oavsett vart man semestrar längs Biscayabukten finns det något sevärt i närheten.

Surf

Längs hela Biscayabukten – både i Frankrike och Spanien – finns surf på alla nivåer med många camps eller surfskolor. I Norra Spanien är några av de bästa surfställena:

  • San Sebastián
  • Zarautz (perfekt för nybörjare)
  • Mundaka
  • Playa de Sopelana
  • Somo med omnejd
  • Naturreservatet Oyambre
  • Playa de Rodiles
  • Playa de San Lorenzo nedanför Gijóns stadscentrum
  • Playa de Salinas utanför Avilés

Biscayabukten i Spanien, med allt vad det innebär, upplevs bäst genom en bilsemester. Färdas i egen takt växelvis mellan hav och berg och stanna till där du själv behagar.

Många traditionella semesterhus, Casas Rurales och campingar hittas utspridda längs kusten och erbjuder en unik upplevelse.

Nu vill vi höra från dig, har du semestrat längs Biscayabukten i Norra Spanien? Hur var det? Lämna gärna en kommentar nedanför.