Biscayabukten är en jättebukt i norra Atlanten, som sträcker sig ända från västra Frankrike till regionen Galicien i norra Spanien. Biscayabukten är bl.a. känd för sina hårda förhållanden med stora vågor, rika djurliv och en kustlinje kantad av sandstränder och idylliska byar. För en sommarsemester är Biscayabukten ett perfekt resmål, och även om vädret är varmt och skönt blir det aldrig sådär kvavt hett som i södra Spanien.

Beryktat farvatten

Biscayabukten är ökänd för sina stormar, snabba väderomslag och vågor, speciellt under vinterhalvåret (från oktober till mars) då havet kan vara mycket vilt. På grund av stora skillnader i havsdjupet och att bukten är direkt exponerad mot Atlanten kan förhållandena skifta snabbt – även långt ut till havs. Så här står det bland annat på Wikipedia:

Vid stormar kan långa vågor samla kraft från Atlanten och de växer sedan kraftigt i våghöjd och blir brantare då de når kontinentalsockeln, vilket är en förklaring till Biscayabuktens rykte inom sjöfarten.

Genom århundradena har många skepp förlist i den förrädiska bukten, och för seglare är detta en beryktad och svår överfart som innebär flera dagar utan land i sikte. Man måste vara en erfaren seglare och det gäller att tajma rätt väderfönster. Dock är det fantastiskt vackert ute i bukten, och det är inte ovanligt att se valar eller ett stim delfiner som simmar ikapp med båten.

Karta över Biscayabukten

Biscayabukten är en enorm bukt i norra Atlanten, som utgör hörnet mellan Frankrike och Norra Spanien.

I Spanien löper Biscayabuktens kust (kallas även Mar Cantábrico eller spanska sjön) från Baskien förbi KantabrienAsturien till Galicien, där den Atlantiska oceanen tar vid. Kusten är väldigt spektakulär, med landskap som ständigt växlar mellan branta klippor, stränder, små fiskelägen och bördiga kullar där boskap betar fritt.

Biscayabukten i Spanien – ett sommarresmål

Biscayabukten i Spanien är ett mångfacetterat resmål och en intressant motpol till turismen kring Medelhavskusten. Här finns inga all inclusive-hotell, strandförsäljare eller stora turistmassor. Naturen är perfekt för en aktiv semester och tusentals vackra stränder i alla former kan hittas. Några av våra favoriter är stadsstränderna i San Sebastián, Playa de Zarautz, Playa de Langre, stränderna omkring Santander, Playa de Oyambre, Playa del Silencio och de stränder som hittas strax utanför Llanes.

Många pittoreska byar följer som på ett pärlband längs bukten. Semestra gärna i, från öst till väst, Hondarribia, Elantxobe, Noja, Somo, Llanes, Ribadesella, Lastres, Luanco, Cudillero eller Luarca. Behöver vi nämna att man äter utomordentligt bra fisk- och skaldjursrätter här?

Playa la Griega är en stor sandstrand som ligger utanför den vackra byn Llastres i Asturien.

De större städerna i Norra Spanien som ligger vid Biscayabukten är San Sebastián, Bilbao, Santander och Gijón. Alla fina och varierande som resmål, och en bra utgångspunkt för en semester i norra Spanien.

Vill man vandra i Norra Spanien är pilgrimsleden Camino de Santiago (den norra leden), som löper längs Biscayabukten innan den svänger söderut mot Santiago de Compostela, ett självklart val. Denna pilgrimsled är en av de tuffare, men definitivt en av de vackraste. Annat sevärt längs Biscayabukten är bland annat de unika klippformationerna ”flysch” som kan upplevas vid Zumaia. Eller Los Bufones de Pría utanför Llanes, ”skorstenar” längs kusten som skjuter upp i 20 meter höga vattenpelare när havet är vilt.

Den spektakulära halvön San Juan de Gaztelugatxe i Baskien är en av Game Of Thrones inspelningsplatser och väl värt ett besök, speciellt nu när sista säsongen av den prisade serien drar igång.

Surf längs Biscayabukten

Längs hela Biscayabukten, både i Frankrike och Spanien, erbjuds surf på alla nivåer. I norra Spanien är några av de bästa surfställena: San Sebastián, Zarautz (perfekt för nybörjare), Mundaka, Playa de Sopelana, Somo med omnejd, naturreservatet Oyambre, Playa de Rodiles, Playa de San Lorenzo nedanför Gijóns stadscentrum och Playa de Salinas utanför Avilés.

Biscayabukten i Spanien, med allt vad det innebär, upplevs bäst genom en bilsemester. Färdas i egen takt växelvis mellan hav och berg – och stanna till där du själv behagar. Många traditionella semesterhus och campingar finns utspridda längs kusten och erbjuder en genuin upplevelse.

Har du semestrat längs Biscayabukten i Norra Spanien?