Att bila i Norra Spanien är en svårslagen upplevelse. Är man bilburen kan man i egen takt uppleva smultronställena i inlandet och längs de vackra kusterna. Från Katalonien i öst till Galicien i väst, nedanför tipsar vi om rutter för en bilsemester i Norra Spanien.

Costa Brava och Pyrenéerna

Flyg till Barcelona och hyr antingen bil på flygplatsen eller njut av Kataloniens pulserande huvudstad i några dagar. När du är redo, ställ in GPS:en (eller Google Maps på mobilen) och sätt kurs norrut.

Ute ur storstadsområdet kan du följa vägen N-11 längs kusten till Blanes och sedan utforska den vackra kuststräckan Costa Brava hela vägen upp till den spansk-franska gränsen.

Planera dagarna efter den typ av semester du önskar och övernatta exempelvis i Tossa de Mar, Palamós, Begur, Empuriabrava/Roses eller Cadaqués. Många mysiga B&Bs, semesterhus och campingar hittas alldeles intill Medelhavet.

Costa Brava bjuder på många isolerade badvikar eller stränder med alla faciliteter som passar barnfamiljer. Besök gärna udden Cap de Creus och vandra till azurblåa vikar där du kan spendera dagen.

Väl uppe i det spansk-franska hörnet kan du vända tillbaka och köra söderut mot den romantiska staden Girona eller ta vägen N-620 mot Pyrenéerna. Eftersom Pyrenéerna är en enormt stor bergskedja är det svårt att rekommendera en specifik rutt, så det är bättre om du kommer fram till den själv.

Vacker sjö i Pyreneérna

Ett par fina platser att besöka är dock dalen Val d’Aran samt de sagolika nationalparkerna Aigüestortes i Estany de Sant Maurici och Ordesa y Monte Perdido i Aragonien.

Som du säkerligen förstår måste man köra sakta på Pyrenéernas serpentinvägar, vilket ger en chansen att stanna till ofta och beundra de fina landskapen. Upplev pittoreska byar, utsiktsplatser, snöklädda berg, blommande ängar, smaragdgröna sjöar och vattenfall.

Pyrenéerna är också ett av de bästa ställena för att vandra i Norra Spanien. Bo kan du göra på campingar eller i rustika semesterhus.

Beroende på hur långt västerut du färdas kan du tillslut svänga söderut genom Katalonien och ta motorvägarna A-22 och sedan A-2 tillbaka till Barcelona.

Baskiens kust

San Juan de Gaztelugatxe, en spektakulär ö längs Baskiens kust, är en av Game Of Thrones inspelningsplatser.

Foto: Basquetour

Flyg direkt till Bilbao från Arlanda (i skrivande stund går det att flyga två gånger per vecka med Norwegian under sommaren). Sedan kan du antingen hyra bil direkt på flygplatsen, åka mot San Sebastián eller ta bussen in till Bilbao.

I detta exempel utgår vi från att du börjar din bilsemester i San Sebastián. Stanna här och utforska denna baskiska metropol under ett par dagar innan du ger dig iväg. I San Sebastián hittas fantastiska stränder, och en pintxos-runda i gamla stan är en stor matupplevelse.

Börja din tur genom att köra motorvägen AP-8 till staden Zarautz, där en av Baskiens vackraste stränder återfinns, som även är perfekt för surf. Sedan kan du fortsätta på de små kustvägarna förbi Zumaia längs stränder, baskiska fiskebyar där tiden verkar ha stannat och genom det vackra naturreservatet Urdaibai.

Halvön San Juan de Gaztelugatxe – en viktig inspelningsplats för Game of Thrones – är mytomspunnen och ett måste att besöka!

Avsluta din biltur med några dagar i den populära weekendstaden Bilbao, som har enormt mycket att erbjuda. Eftersom denna rutt är så kort kan du alltid fortsätta västerut med rutten vi föreslår nedanför.

Nationalparken Picos de Europa

Att semestra med bil i nationalparken Picos de Europa i Norra Spanien är en fantastik upplevelse.

Nationalparken Picos de Europa är det ultimata området för en bilsemester i Norra Spanien. Ett tips är att ta N-621 i Kantabrien och köra till Potes genom den hisnande ravinen Desafiladero de la Hermida. Sedan kan man fortsätta på nätverk av småvägar och uppleva de harmoniska bergsbyarna i Liébana-dalen.

Om du söker efter storslagna vyer är linbanan i Fuente Dé eller utsiktsplatsen Mirador de Santa Catalina två fina utflyktsmål.

Utsiktsplatsen Mirador de Santa Catalina i Picos de Europa, Norra Spanien.

Som boende i Picos de Europa kan vi varmt rekommendera Posada San Pelayo, 5 kilometer utanför Potes. Ett familjeägt Casa Rural mitt i idyllisk natur, som är en perfekt bas för att utforska den Kantabriska delen av Picos de Europa.

Fortsätt att upptäcka Picos de Europa genom att ta N-621 tillbaka runt bergsmassivet, sväng av till AS-114 och kör mot Cabrales-området som har fina vandringsstigar och många vackra byar. Här kan du vandra, dricka god äppelcider och testa den lokala Cabrales-osten – en av Norra Spaniens största delikatesser.

Bo gärna några dagar i Cangas de Onís i Asturien, porten till Picos de Europa från den västra sidan. Härifrån kan man enkelt nå den historiskt viktiga Covadonga-grottan, basilikan som ståtar ut över de böljande skogarna och sedan fortsätta upp till sjöarna (Los Lagos de Covadonga).

Om du vill fortsätta bilsemestern kan man enkelt köra ut till kusten och följa nästa rutt. Glöm inte att ta med kameran, i Picos de Europa kan du ta några av de bästa bilderna under semestern i Norra Spanien!

Fiskebyar och stränder i Asturien

Den pittoreska fiskebyn Cudillero i Norra Spanien.

Kör motorvägen A8 västerut och sväng av vid byar som Llanes, Ribadesella, Lastres, Luanco, Cudillero eller Luarca. Måste vi nämna att några av Norra Spaniens vackraste stränder hittas på denna sträcka?

Ett par tips är Playa de Toró, Playa de Toranda, Playa de Torimiba, Playa de Gulpiyuri, Playa de la Vega, Playa la Griega, Playa del Silencio, m.fl. Stanna till där du själv behagar!

Katedralstranden och O Porto de Bares

Foto: Turismo.gal

Från rutten vi nämner ovan kan man fortsätta till Playa de Las Catedrales, den berömda ”katedralstranden”. Detta naturunder är en av Spaniens vackraste stränder och för att besöka den kan du exempelvis övernatta i Ribadeo.

Kör vidare på N-642 mot Spaniens nordligaste punkt, fyrtornet Estaca de Bares. Körturen hit är otroligt vacker och bjuder växelvis på gröna skogar, fiskebyar och stränder med turkosblått vatten. Stanna gärna några dagar i O Vicedo, som är omgiven av sandstränder som Praia de Arealonga, Praia de Vidreiro och Playa de Xilloi.

Sedan kan man alltid fortsätta att utforska kuststräckan västerut mot Ferrol och storstaden La Coruña, som är en av de bästa platserna för att surfa i Galicien.

Costa da Morte (dödens kust)

Playa O Rostro är en vidsträckt sandstrand på Costa de la Muerte ("dödens kust").

Foto: Turismo.gal

Att bila längs den karga och dramatiskt vackra Costa da Morte i Galicien är en upplevelse för alla sinnen! En bit utanför kusten gömmer sig rev där många skepp förlist genom åren, därav namnet “dödens kust”.

Landskapen är ständigt skiftande och du passerar många fiskelägen, några av Galiciens vackraste stränder och fyrtorn som från spektakulära klippor blickar ut över den enorma vattenmassan.

Missa inte att besöka Finisterre-byn och halvön med fyrtornet, ”världens ände” enligt romarna. Detta är det symboliska slutet på pilgrimsvandringen Camino de Santiago och du möter säkert många lyckliga pilgrimer.

Varje dag kan du köra ut till nya sandstränder, vandra eller bara äta den bästa fisk- och skaldjuren. Byn Muxía och kyrkan Nuestra Señora de la Barca – som ligger så nära havet att bränningarna ibland slår in över taket när det stormar – är ytterligare ett fint ställe att upptäcka. Många menar på att solnedgångarna från Costa da Morte är jordens vackraste!

Om du fortsätter söderut ner längs kusten når du till Muros-området, där man kan spendera dagarna på magiska stränder som Praia de San Francisco, Praia de Area Maior, Playa de Ancoradoiro, Playa de Lariño eller Playa de Carnota.

Nedre delen av Galicien

Exklusiva Isla de Toja är en vacker galicisk ö som nås från O'Grove.

Foto: Turismo.gal

Från Costa da Morte kan man fortsätta sitt biläventyr mot Ríax Baixas, som huvudsakligen utgörs av 4 stora ”fjordar” med bräckligt vatten. Här hittas kilometerlånga sandstränder, paradisöar och mysiga fiskebyar.

Om rutten ovanför slutade vid Muros kan du nu fortsätta på andra sidan fjorden och ta AC-550 förbi Castro de Baroña, en stor sevärdhet i form av keltiska fornborgar. Fortsätter du söderut når du tillslut sanddynen Dunas de Corrubedo som är ett naturreservat med många stränder.

Kör runt nästa ”fjord” och besök några av Galiciens vackra skärgårdsöar: först ut är Isla de Arousa och sedan halvön O’Grove, ett av våra favoritställen i Galicien. Här kan du ha din bas och bo på campingar eller hyra ett semesterhus. Utforska halvön, surfa på Playa de La Lanzada, paddla kajak, spela golf eller vandra. Att äta skaldjur i O’Grove-byn är en höjdare!

Ta P038-vägen efter kusten och stanna till i den exklusiva semesterorten Sanxenxo dit många madridbor (madrileños) flyr huvudstaden när den blir som en het gryta under sommaren.

Längre söderut kan man besöka färgglada Pontevedra, hamnstaden Vigo och fortsätta till Baiona. Här la Columbus skepp “La Pinta” först till efter återkomsten från den nya världen 1493 och idag kan man besöka en replika. Kuststräckan Vigo till Baiona bjuder på stränder för alla smaker.

Följ Camino de Santiago

Den gotiska katedralen i León, en stad där pilgrimsleden Camino de Santiago passerar.

Du kan också följa i Camino de Santiagos fotspår. Motorvägen A-12 och många mindre landsvägar följer Camino Francés (den franska vägen) i stort sett hela vägen från Pamplona i Navarra till slutmålet Santiago de Compostela.

Upplev medeltida byar, gastronomin, de viktigaste pilgrimsmonumenten och den speciella atmosfären som råder kring denna tusenåriga led. För att inte tala om historiska städer som Pamplona, Logroño, Burgos, León och självklart Santiago. Parkera gärna bilen och vandra en dagsetapp eller två för att sedan ta lokalbuss eller taxi tillbaka.

Spaniens hjärta: Kastilien och León

Flodfåran Meandro de Melero utgör ett av Spaniens vackraste landskap.

Kanske är vi partiska – eftersom vi själva bor i regionen – men vi tycker att Kastilien & León är ett av de bästa resmålen för en bilsemester i Norra Spanien.

Regionen är Spaniens största och fylld av världsarv, historiska städer, vacker natur och oändligt med medeltida byar. Köket är varierat, prisvärt och det finns hela 5 vindistrikt som omfattas av en särskild “ursprungsbeteckning” (Denominación de Origen). Dessutom ligger prisnivån ofta en bra bit under mer turistiska resmål längs Medelhavskusten.

Att ta sig hit från Sverige är också enkelt, flyg direkt från Arlanda till Madrid med Norwegian eller Iberia. Sedan kan man hyra bil direkt på Barajas-flygplatsen, spendera några dagar i Spaniens huvudstad eller ta tåget till någon av de större städerna i Kastilien & León och påbörja sin roadtrip.

  • Här är ett exempel på en rutt från Madrid:

Kör från Madrid till Salamanca, sov ett par nätter här. Kanske vill du utforska Sierra de Francia-bergen och byn La Alberca? Fortsätt till Valladolid, där du kan besöka fina kyrkor, Plaza Mayor och äta (mycket) prisvärda tapas.

Upptäck vingårdarna i vindistriktet Ribera del Duero, strax utanför Valladolid, och bo i Parador-hotell under vägens gång. Längre norrut kan du antingen besöka León eller Burgos. Fortsätt till vinregionen La Rioja, eller vänd tillbaka till Madrid. Bara fantasin, budget och antalet semesterdagar sätter stopp!

Det praktiska

Om man ska hyra bil hittas vanligtvis alla de stora biluthyrarna på flygplatserna i Norra Spanien. Avis, Hertz och Europcar är bra bolag, även om de ibland försöker sälja på dig en del onödiga saker och utrustning.

Vi brukar använda oss av Autoeurope för att jämföra och boka online. Här gäller det att kolla upp vad som egentligen ingår i priset – och eventuellt kan du redan ha vissa försäkringar inkluderade via ditt kreditkort.

Boende under bilsemestern

Kolla via Hotels.com eller Booking. När du har hittat något som passar kan du googla på boendet, och ringa dem direkt eller boka via deras hemsida. Boka gärna hemma i Sverige ett par veckor innan avfärd.

Vill man bara ta dagen som den kommer kan man även köra omkring tills man hittar ett boende för natten, har man bil så är det oftast inga problem (speciellt inte under lågsäsongen). Otaliga campingar går också att finna både längs kusterna och i inlandet.

Under en roadtrip i Norra Spanien är Google Maps och TripAdvisor dina bästa vänner!

Är du boende på Costa del Sol?

Om du är bosatt på “Solkusten” är Norra Spanien ett härligt resmål, som verkligen är en stor kontrast till södra Spanien. Från Málagas flygplats kan man på en timme flyga direkt till Santiago de Compostela, Bilbao… Ta en vecka och åk på bilsemester i Norra Spanien!

Ha i åtanke att flera av dessa rutter bör och kan kombineras (beroende på hur lång din resa är) med övernattningar under vägens gång – eller med varandra.

Nu har du förhoppningsvis fått ett litet hum om vart i Norra Spanien du vill åka på en bilsemester. Är du fortsatt osäker? Kommentera nedan så svarar vi.