I denna artikel tar vi upp de största och viktigaste bergskedjorna i Spanien, med lite extra fokus på de i norr. Så om du vill lära dig mer om spanska bergskedjor med allt vad de erbjuder, ja, då är denna artikel för dig.

I guiden har vi endast inkluderat bergskedjor på fastlandet och de Baleariska öarna, inte på Kanarieöarna. Vissa av bergskedjorna tillhör, är utlöpare eller spänner över större bergskedjesystem.

De Kantabriska bergen

En tjej blickar ut över nationalparken Picos de Europa i de Kantabriska bergen.

De Kantabriska bergen – Cordillera Cantábrica på spanska – är en bergskedja i Norra Spanien, som sträcker sig från Baskien i öst till Asturien i väst. Den löper endast ett par mil söder om Biscayabukten med landskap som består av snöklädda berg, bördiga dalar, floder och glaciärsjöar.

Denna bergskedja är känd för sina pittoreska byar, vackert inbäddade nedanför mäktiga berg. Ha dessa byar som bas och njut av vandring, lokal mat, klättring, skidåkning, kajak, “canyoning” och till och med fiske eller jakt.

Faunan är rik och många djur som inte finns på andra platser i Spanien lever fritt här, till exempel brunbjörn eller varg.

En kille framför Picos de Europas halvt snötäckta bergsmassiv.

I de Kantabriska bergen finns många magiska naturområden att besöka. Kronjuvelen är nationalparken Picos de Europa i Kastilien och León, Kantabrien och Asturien. Denna nationalpark, som var den första på Iberiska halvön, förtjänar dock en egen artikel (vilket kommer).

På SVT Play finns en dokumentär som heter Spaniens vilda berg – 2 avsnitt, cirka 1h vardera – som skildrar landskapen och djurlivet i de Kantabriska bergen på ett förträffligt sätt. Kolla den!

 • Högsta topp: Torre de Cerredo (2648 m)
 • Viktiga naturområden: Picos de Europa (nationalpark), Somiedo, Las Ubiñas-La Mesa, Saja-Besaya, Fuentes Carrionas y Fuente Cobre-Montaña Palentina, m.m.

Sierra Nevada

Gulfärgade träd, skog och snötäckta berg i Sierra Nevada.

Sierra Nevada är en spansk bergskedja som är en del av den Betiska kordiljären, ett stort bergskedjesystem som sträcker sig tvärs över södra Spanien.

Sierra Nevada betyder rakt översatt “de snöiga bergen”, och många kanske blir förvånade när de får reda på att detta snörika område endast ligger 3 mil från Granada, i Andalusien. Från dessa berg har man utsikt över det glittrande Medelhavet (och ibland till och med kontinenten Afrika!).

I bergskedjan finns den högsta toppen på den Iberiska halvön – och ytterligare 20 toppar mäter över 3000 meter. Europas sydligaste skidort – med en av de längsta säsongerna – är också belägen här. Kombinera skidåkning och strandhäng längs Costa del Sol (Solkusten). Visst låter det härligt?

I Sierra Nevada – som även är en nationalpark – finns enorma möjligheter för en aktiv semester, där vi främst kan rekommendera vandring eller traillöpning på sommaren. Många leder, med alla svårighetsnivåer, slingrar sig genom frodiga dalgångar, fyllda av mandel- och olivodlingar.

Om du semestrar i södra Spanien, gör även en dagsutflykt till de vitkalkade byar i Alpujarra-området som ligger på Sierra Nevadas södra sluttningar. Här kan du uppleva det typiska bergslivet, lokala traditioner, gastronomin och naturen till fots.

 • Högsta topp: Mulhacén (3482 meter)
 • Viktiga naturområden: Hela nationalparken

Sierra de Francia

Flodfåran Meandro del Melero.

Sierra de Francia är en mindre bergskedja i västra Spanien och en del av Sistema Central (läs mer nedan). Den spänner sig över Kastilien och León samt Extremadura. Vi har med den på denna lista som ett litet “insidertips”, eftersom vi själva bor endast en timme bort.

Detta smultronställe är en fantastisk plats för vandring. Upplev dalar fyllda med vilda körsbärsträd, floder, små vattenfall, broar, gamla kloster och charmiga pyttebyar där du kan smaka “Migas”, en spansk rätt som är typisk i dessa områden.

Vi kan tipsa om naturreservatet Las Batuecas och framförallt den populära byn La Alberca. Dessa två platser är bra utgångspunkter för att upptäcka Sierra de Francia.

Ps. Missa inte att blicka ut över den spektakulära flodfåran Meandro del Melero (första bilden) från utsiktsplatsen ovanför.

 • Högsta topp: Peña de Francia (1727 m)
 • Viktiga naturområden: Parque Natural de las Batuecas, m.m.

Pyrenéerna

En smaragdgrön sjö bland skogar och mäktiga toppar i Pyrenéerna.

Pyrenéerna är en av de viktigaste bergskedjorna i Spanien och utgör landets naturliga gräns med Frankrike. Troligtvis är detta den spanska bergskedja som de flesta svenskar känner till.

Den sträcker sig från Biscayabukten i väst till Costa Brava i öst, genom regioner som Baskien, Navarra, Aragonien samt Katalonien. Den är uppdelad i två: den spanska och fransk sidan. Det lilla självständiga landet Andorra hittas i den östra änden.

Pyrenéerna är ett paradis för naturälskare, året runt. I den vackra naturen kan du vandra på sommaren eller åka skidor på vintern. Andra populära aktiviteter är allt från klättring, traillöpning, landsvägscykling, MTB, forsränning till svampplockning på hösten.

En stenbro och en porlande flod bland färgglada träd och dimmiga klippor.

Floran och faunan är mångfacetterad och rik. Djur som murmel, hjort, björn, varg och kungsörn lever fritt i landskapen. I Pyrenéerna finns en uppsjö av naturreservat och två stycken nationalparker, som både är utmärkta resmål:

Ordesa y Monte Perdido

Ligger i Aragonien och består huvudsakligen av fyra dalar som sträcker sig kring Perdido-berget. Ordesa-dalen är den populäraste, med storslagna vandringsleder i och vid sidan om de karakteristiska ravinerna.

Kolla närmare på byn Bielsa om du är nyfiken på denna nationalpark.

D’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Ligger längre österut, i Katalonien. Här kan besökaren njuta av sagolandskap som består av smaragdgröna sjöar, vattenfall och stora skogar, allt ramas dramatiskt in av snöklädda toppar som reser sig över 3000 meter.

Upptäck den storslagna miljön under en vandringssemester. Skidorten Espot och byarna Boí eller Taüll är, exempelvis, bra utgångspunkter. Sjön Estany de Sant Maurici är magisk!

 • Högsta topp: Aneto (3404 m)
 • Viktiga naturområden: Ovan nämnda nationalparker, Cadí-Moixeró, Alt Pirineu, Valles Occidentales, Val d’Aran, m.m.

Iberiska bergen

Vinodlingar i La Rioja i förgrunden, de Iberiska bergen i fjärran.

De Iberiska bergen, Sistema Ibérico, begränsar Meseta-platån i öst. Bergskedjan sträcker sig sedan sydost-nordväst genom regioner som La Rioja, Kastilien och León samt Aragonien. Flera mindre bergskedjor börjar i de Iberiska bergen och fortsätter mot väst och öst.

Denna bergskedja har inte alls lika höga toppar som de andra i Spanien, men är mycket viktig. Några av de mest vattenrika spanska floderna har sin källa här, som till exempel Duero, Tajo eller Júcar. Dessa bidrar med vatten till stora delar av centrala Spanien, skapar en gynnsam miljö för odling samt möjliggör för vattenkraftverk.

Stora delar av de Iberiska bergen har inga bebyggelser och det är en väldigt rural del av Spanien. Detta har gynnat djurlivet, och de sista gåsgamarna i Europa lever bland annat här. Örn, varg, vildsvin, rådjur och genett är andra relativt ovanliga djur som har dessa berg som sin hemvist.

Naturen består delvis av skog, men också av karga landskap med stora massiv, raviner och klippor. Några våtmarker återfinns på högre höjd. Den södra delen av bergskedjan är betydligt torrare än den norra.

 • Högsta topp: Moncayo (2314 m)
 • Viktiga naturområden: Sierra de Cebollera (naturreservat), Picos de Urbión, Sierra de la Demanda, m.m.

Montserrat

Klostret Santa Maria vackert inbäddat nedanför Montserrats "sågtandade toppar".

Montserrat betyder ungefär “de sågtandade bergen” på katalanska – och det är inte alls svårt att förstå varför när man ser bergskedjan torna upp sig framför en.

Dessa berg formades för miljontals år sedan när vattnet fortfarande täckte landmassorna. Från den högsta toppen är det möjligt att urskilja Mallorcas högsta berg, Puig Major, vid riktigt klart väder.

Hela Montserrat-området är naturskyddat och har en typisk medelhavsvegetation med ek och skogsolvon. Djurlivet är påtagligt och bland annat finns vildsvin, ekorre, genett och tornfalk här.

Skogar och gröna fält framför bergskedjan Montserrat.

Att besöka Montserrat är en av de bästa sakerna att göra i Barcelona, eftersom detta berg endast ligger 50 km nordväst om staden och kan nås med tåg (R5 linjen från Plaza España till Aeri de Montserrat eller Monistrol). Bil är ytterligare ett alternativ.

Väl uppe har du ett stort utbud av vandringsleder att välja mellan, som snirklar sig runt topparna med fantastisk utsikt över den katalanska landsbygden. Du kan även besöka det historiska klostret Santa Maria de Montserrat.

 • Högsta topp: Sant Jeroni (1236 m)
 • Viktiga naturområden: Hela bergskedjan

Sierra Morena

En flod rinner fram i naturreservatet Sierra de Andújar (Sierra Morena).

Foto: Wikimedia / Veinticuatro de Jahén

Sierra Morena är en spansk bergskedja som begränsar Meseta-platån i söder. Trots att den sträcker sig cirka 400 km från öst till väst genom Extremadura, Kastilien-La Mancha samt Andalusien är den relativt okänd bland turister. De flesta väljer istället betydligt mer kända Sierra Nevada.

I bergen finns värdefulla naturliga resurser i form av silver, bly, kvicksilver och andra metaller som utvunnits sedan förhistorisk tid. Bergspassen har genom historien varit ett populärt tillhåll för banditer och rövare, och många berättelser handlar om Sierra Morena.

I bergskedjan kan du upptäcka en mängd charmiga byar och hela 6 stycken naturreservat. En uppsjö av mindre bergskedjor utgår härifrån och löper i olika väderstreck. Djurlivet och floran är mycket rikt, och många floder rinner harmoniskt fram genom landskapen.

 • Högsta topp: Bañuelas (1324 m)
 • Viktiga naturområden: Despeñaperros, Sierra de Aracena y Picos de Aroche, Sierra de Andújar, m.m.

Tramuntana

Bergskedjan Tramuntana sträcker sig längs Mallorcas nordvästra rygg vid Medelhavet.

Sierra de Tramuntana är en vacker bergskedja som löper längs hela Mallorcas norra rygg, och utgör cirka 30% av öns totala landmassa. Bergskedjan är väl synlig från flygplan som landar på Palma de Mallorcas flygplats.

Tramuntana-bergen återfinns på Unesco:s världsarvslista i kategorin “naturlandskap”. Och landskapen är magiskt vackra, med bördiga dalar och klippor som stupar hundratals meter ner i Medelhavet. Det är inte ovanligt med snö på höjderna under vintern.

Port de Sóller är en pittoresk by vid Sierra de Tramuntana.

I Tramuntana finns massor av bergsbyar och fiskelägen att upptäcka under semestern. Här råder en idyllisk tillvaro där du verkligen kan koppla av. Några exempel på byar är Port de Sóller (bilden), Deià, Banyalbufar eller mysiga Valldemossa.

Den kuperade kustlinjen är dessutom fylld av orörda vikar (Calas) och små gömda stränder där man kan spendera semesterdagarna.

Om du vill uppleva något annat än de typiska turistområdena på Mallorca, bege dig till Sierra de Tramuntana. Njut av utsiktsplatserna, byarna, lite svalare temperaturer och den vackra naturen.

Många cykel- och vandringsleder låter dig upptäcka landskapen. Man kan också färdas med bil på serpentinvägarna. Området är tack vare sin tuffa terräng med många höjdmeter populärt bland elitcyklister, löpare och rullskidåkare.

Till exempel sträcker sig vandringsleden GR-221 cirka 135 km från den västra änden av bergskedjan till den östra, och kan göras i sin helhet eller via dagsutflykter.

 • Högsta topp: Puig Major (1445 m)
 • Viktiga naturområden: Sa Dragonera (en ö), Torrent de Pareis, Fonts Ufanes, m.m.

Kastilianska skiljebergen

Bergiga landskap med skog och klippor i Sistema Central under solnedgången.

De Kastilianska skiljebergen – Sistema Central på spanska – är lång bergskedja som sträcker sig ända från Portugal till nordöst om Madrid.

Den återfinns ungefär i mitten av den Iberiska halvön och delar Meseta-platån i en nordlig och sydlig del. Detta stora bergskedjesystem består av många andra mindre bergskedjor, som exempelvis kända Gredos eller Guadarrama.

Om du semestrar i Madrid kan vi rekommendera en utflykt till Gredos eller Guadarrama. På bara ett par timmar lämnar man det hektiska storstadslivet bakom sig och kan njuta av stillheten i bergen. Åk hit för att vandra, cykla eller äta gott. Skidbackar hittas också exempelvis i Guadarrama-bergen.

 • Högsta topp: Pico Almanzor (2592 m)
 • Viktiga naturområden: Gredos-bergen, Sierra de Guadarrama, Sierra de Francia (se mer ovan), m.m.

Bonus: Spaniens 10 högsta bergstoppar

BergstoppM ö.h.Bergskedja
Pico del Teide3718 m(Kanarieöarna)
Mulhacén3482 mSierra Nevada
Pico Aneto3404 mPyrenéerna
Veleta3398 mSierra Nevada
Pico Posets3375 mPyrenéerna
Alcazaba3371 mSierra Nevada
Monte Perdido3355 mPyrenéerna
Pico Maldito3350 mPyrenéerna
Pico Espadas3332 mPyrenéerna
Cilindro3328 mPyrenéerna

Karta: kända spanska bergskedjor

I kartan ovanför kan du på ett ungefär se hur bergskedjorna sträcker sig i Spanien. Klicka på markeringarna för att få fram namnen. Scrolla och zooma gärna in för att bekanta dig med dem.

Nu vill vi höra från dig: vilken bergskedja i Spanien lockar mest? Har du besökt någon av dessa och vad har du gjort där? Låt oss veta nedanför.