Baskiens bördiga och kuperade kustlinje sträcker sig ca. 240 km från Frankrike till Kantabrien med oändligt av vackra stränder. Mellan klipporna gömmer sig en strand för alla; surfaren, weekendresenären, barnfamiljen eller kärleksparet. Missa inte vår guide till Baskiens vackraste stränder – och hitta en som passar för din nästa resa till Baskien.

Playa de Itzurun, i Zumaia 

Vackra Playa de Itzurun (se bild ovan) ligger i fiskebyn Zumaia, och här börjar även den berömda leden Ruta del Flysch vid kapellet Ermita de San Telmo i strandens södra ände. Vad är flysch då? Wikipedia beskriver fenomenet bra:

Flysch är en sedimentär lagerföljd av omväxlande fossilfattiga, finkorniga bergarter varvade med sandsten och konglomerat. Flyschlagren är ofta mycket tjocka och har bildats på stora djup i hav genom omväxlande slamströmmar och större massrörelser i samband med pågående bergskedjebildning.

Flysch-rutten, som går vid kusten på gröna kullar och passerar flera stränder med spektakulära klippformationer, är drygt 17 km lång och slutar i byn Deba. Att gå leden ger dig chansen att beskåda detta unika havslandskap på nära håll, som bl.a. figurerade i den sjunde säsongen av Game Of Thrones. Från utsiktsplatsen Mirador Flysch bjuds man på vidunderliga vyer och goda selfiemöjligheter! Tips: spendera ett par timmar på Playa de Itzurun och gå Flysch-leden vid lågvatten.

Playa de La Concha, i San Sebastián

La Concha-stranden, nedanför San Sebastiáns gamla stad, är troligtvis en av de internationellt mest kända stränderna i Norra Spanien – och självklart en av Baskiens vackraste stränder. I år blev den utnämnd till “Europas bästa strand” (för andra året i rad) av TripAdvisors medlemmar. I en azurblå bukt, med två skyddande berg på var sin sida och pytteön Santa Clara i mitten, hittas La Concha-stranden. Bakom sträcker sig en strandpromenad kantad av restauranger, pinchosbarer och franskinspirerade byggnader. På “La Concha” råder alltid okuvlig livsglädje, och här finns alla faciliteter för en lyckad stranddag i det baskiska matmeckat.

Plage Côte des Basques, i Biarritz

Även om Biarritz ligger i Frankrike ses detta område traditionellt som baskiskt med stora kulturella arv, därför inkluderar vi vackra Plage Côte des Basques på vår lista. Under sommaren lockar den lokalbefolkning, turister och surfare, som kommer långa vägar för de bra vågornas skull. Flanera omkring på den vackra boulevarden och ta in atmosfären, de eleganta byggnaderna av Belle Époque-stil och njut av den välrenommerade franska gastronomin.

Playa de Zarautz, i Zarautz

I kuststaden Zarautz finns en av Baskiens vackraste stränder som passar både för barnfamiljer och surfare.

Den lilla kuststaden Zarautz, med anor från 1200-talet, har en fin sandstrand som mäter hela 2500 meter. Stranden är en av Baskiens bästa surfstränder där Atlanten i princip alltid bjuder på bra förhållanden, både proffs såväl som nybörjare kan ses mellan vågorna. För den som är sugen på att lära sig behärska vågorna finns ett stort antal surfskolor omkring strandpromenaden. Zarautz passar även för barnfamiljen med faciliteter som badvakter, duschar, parkering och stort matutbud.

Playa de Laga, i naturreservaten Urdaibai

Playa de Laga är beläget i naturreservaten Urdaibai, ungefär en timmes körtid från trendiga weekendstaden Bilbao. Denna kilometerlånga sandstrand, inklämd mellan gröna rullande kullar och berget Mount Ogoño i öst, är en av Baskiens vackraste stränder. Grönt och blått, här gör verkligen “den gröna kusten” skäl för sitt namn. Det råder ett enkelt och avslappnat strandliv, som även går att kombinera med mer fartfyllda aktiviteter som kajak och paddelsurf. Faciliteter som utomhusduschar, parkering och barer finns.

Playa de Laida, ligger också i Urdaibai

Playa de Laida, i naturreservatet Urdaibai, är en vacker strand i Baskien.

Om du fortsätter ca. 7 minuter med bil efter väg BI-3234 genom naturreservatet når du Playa de Laida. Här finns en kilometerlång gyllene sandstrand, turkost vatten och fina vyer över viken med byn Mundaka i utloppet. På vissa ställen är stranden långgrund vilket passar för barnfamiljer. För den aktiva går det att surfa, kajaka eller segla. Det finns två enkla strandbarer här, annars kan man ta bilen till Mundaka på andra sidan sundet för lite upptäckande. Slå dig ner i en bar för att testa läckra pintxos i en typisk baskisk fiskeby!

Playa de Bakio

I Bakio ligger denna strand som är vackert inramad av kustens klippor. Den är barnvänlig, med fint turkost vatten och har ett par imponerade fristående klippor på den östra sidan. I det lilla samhället bakom stranden finns fisk- och skaldjursrestauranger, barer och ett par surfskolor. Ett plus är att Playa de Bakio endast ligger 12 minuter med bil ifrån den spektakulära halvön San Juan de Gaztelugatxe, som var Daenerys “Dragonstone” i Game Of Thrones – ett fantastiskt utflyktsmål.

Playa de Karraspio, i Lekeitio

Mellan San Sebastián och Bilbao ligger den pittoreska byn Lekeitio precis på kusten. Fiskebyn har två stränder, den som ligger längst till öst, Playa de Karraspio, är en av Baskiens vackraste stränder. Under lågvatten kan man gå ut till ön Isla de San Nicolas som bjuder på fina vyer över Lekeitio och Biscayabukten. Playa de Karraspio har faciliteter som omklädningsbås, badvakter, parkering och duschar. Omkring småbåtshamnen finns typiska fiskehus med inglasade balkonger, blomster och färgglada fönsterkarmar. Och massvis med pintxos-barer… När magen börjar kurra är det en (väldigt) god idé att gå hit.

Playa de Sopelana (och Arrietara)

Stranden Playa de Sopelana, utanför Bilbao i Baskien, ligger inklämd mellan kustens gröna klippor.

Sopelana och Arrietara ligger utanför samhället Sopela, och skiljs åt av en stor klippa med en utsiktsplats där man kan blicka ut över havet och de intressanta formationerna som ses nedanför. Stränderna har varsin bukt, som är fylld av gyllene sand och härligt strandliv – och de är belägna bara 20 minuter med bil från Bilbaos centrum! Förutom att de är barnvänliga med alla möjliga faciliteter lockar de också många surfare. Här finns parkering, surfskolor, restauranger, barer och en golfbana en bit ifrån. Dessa två vackra baskiska stränder är en skön paus från Bilbaos, ibland, hektiska storstadsliv.

Playa de Gorliz, Plentzia

Playa de Gorliz ligger i den turkosblå Plentzia-bukten och är en lång stillsam sandstrand, perfekt för lata semesterdagar i Baskien. Ett plus är att den ligger nära Bilbao, ett stopp här i kombination med att man utforskar kusten österut kan rekommenderas.

Le Grand Plage, i Saint-Jean-de-Luz

Saint-Jean-de-Luz ligger i Frankrike, precis på spansk-franska gränsen och ses, precis som Biarritz, traditionellt som baskiskt med samma kulturarv. Nedanför gamla stan, i en bukt skyddad av en stor vågbrytare, breder stadsstranden Le Grand Plage mäktigt ut sig. Här finns alla faciliteter tillgängliga och den är perfekt för barnfamiljer. Efter en lyckad dag på stranden, utforska den gamla och charmiga franska badorten!

Karta – Baskiens vackraste stränder