Baskien

Den ultimata guiden till Baskien

Senast uppdaterad: 13/11/2019

Läs denna artikel om du är nyfiken på Baskien, vill lära dig mer om den fantastiska maten, se karta över regionen och få tips på spännande resmål. Vi har själva rest mycket i Baskien och delar våra personliga tips. Välkommen!

Karta över Baskien

Karta över regionen Baskien i Norra Spanien.

Baskien ligger i den innersta delen av Biscayabukten och utgör en gräns med Frankrike i nordost. I öst är man granne med Navarra och bergskedjan Pyrenéerna, och med Kantabrien i väst.I söder gränsar regionen till La Rioja och Kastilien & León. Den frodiga kusten och inlandet är av kuperad karaktär, med många vackra stränder och naturreservat.

Att resa till Baskien

Norwegian lanserade under 2018 ett direktflyg från Arlanda till Bilbao, en gång i veckan, och gjorde det enkelt för svenskar att resa till Baskien. En annan möjlighet är att flyga till Biarritz i Frankrike, från Köpenhamn eller Arlanda, och åka buss/tåg till San Sebastián.

Via Madrid/Barcelona går det även att flyga med Iberia till flygplatsen i San Sebastián/Hondarribia. Tåg eller buss till Baskien från Barcelona och Madrid är möjligt, även om sträckorna är långa och tidskrävande.

Efter Katalonien är Baskien det resmål i Norra Spanien som enklast nås ifrån Sverige, just därför är Bilbao eller San Sebastián bra startpunkter om man vill resa i nordöstra Spanien.

Det är enkelt att resa omkring i Baskien: man kan hyra bil, åka buss eller tåg (det lilla Feve-tåget rekommenderas varmt). Vi har skrivit ett inlägg om att resa i Norra Spanien där du kan lära dig mer.

Resmål i Baskien

Det finns tre större städer i Baskien: Bilbao, San Sebastián och huvudstaden Vitoria-Gasteiz, som ligger i inlandet. San Sebastián och Bilbao är utan tvekan de populäraste resmålen som blivit väldigt trendiga de senaste åren.

Vitoria-Gasteiz, som hamnat lite i skymundan, är också ett fint resmål med en välbevarad medeltida stadskärna, unika traditioner, bra matutbud och staden ligger dessutom nära vinområdet Rioja Alavesa.

För att lära dig mer om Baskiens städer, läs våra reseguider till San Sebastián och Bilbao – här hittar du alla tips för en lyckad storstadssemester.

Foto: Euskadi Turismo

Vilken by eller mindre stad ska man resa till i Baskien? Utmed havet och i inlandet finns några av Norra Spaniens mest pittoreska byar, som bara väntar på att upplevas av dig.

Ett par vackra baskiska byar längs Biscayabukten som vi kan tipsa om:

 • Hondarribia – En mysig stad vid den spansk-franska gränsen, har en fin gammal stadskärna med färgglada hus och otroligt bra matutbud.
 • Zarautz – Ett surfparadis i de gröna, böljande kustlandskapen. Här hittas Baskiens längsta sandstrand som passar för surfare, familjer och soldyrkare.
 • Getaria – Detta lilla fiskesamhälle hittas nära San Sebastián, och är ett bra resmål för att dricka txakoli och äta god havsmat. Har en viktig hamn.
 • Zumaia – En stad med hamn och stränder. Från kyrkan kan man njuta av vidunderlig utsikt eller exempelvis gå Flysch-rutten vid de säregna klipporna.
 • Deba – Denna by återfinns ungefär mellan San Sebastián och Bilbao vid en flodmynning. Har en stor populär strand.
 • Lekeitio – Ytterligare en fiskeby som är värt ett besök. Utforska de smala gatorna och i gamla stan, ät nyfångad fisk och spendera dagen på stranden.
 • Elantxobe – Kanske Baskiens vackraste by. Husen är en stor konstrast till de gröna landskapen och det blåa havet. Påminner om Cudillero i Asturien.
 • Mundaka – Mundaka är ett välkänt surfställe som lockar surfare från hela Europa. Om du besöker naturreservatet Urdaibai kan du åka hit och äta gott.
 • Bermeo – 
 • Bakio – 
 • Plentzia – Om du semestrar i Bilbao och vill uppleva kusten kan du enkelt göra en dagsutflykt hit. Plentzia är sista stoppet på metro-linjen 1. 

I det franska Baskien, kan vi rekommendera den exklusiva semesterorten Biarritz, Bayonne och Saint-Jean-de-Luz.På dessa resmål kan man verkligen lära känna regionen på djupet, koppla av och njuta av Baskiens vackraste stränderMaten är traditionell och genuin, långt ifrån Bilbaos och San Sebastiáns kreativa, ibland stressiga, matscen.

Baskiens natur

Foto: Euskadi Turismo

Det första som slår en när man färdas i Baskien är naturen. Det är grönt och dramatiskt vackert med hisnande berg och klippor som stupar rakt ner i havet.

De bördiga landskapen kommer sig av den rika nederbörden, så mycket att de till och med har olika namn för regntyper, till exempel txirimiri – en tätt regndimma. Det är nästan som i sagornas värld, tänk dig vissa scener ur Harry Potter-filmerna, liksom med något magiskt över sig.

Bergskedjan Pyrenéerna leder ner till Atlantkusten och Baskiens kustlinje fortsätter västerut cirka 20 mil längs Biscayabukten. I en härlig mix av sandstränder, vassa klippor, byar och vackra landskap med betande boskap, har Baskien mycket att erbjuda den nyfikne resenären.

För att surfa i Spanien är den baskiska kusten ett av de bästa ställena. Om du vill uppleva den baskiska kustlinjen kan vi rekommendera att vandra pilgrimsleden Camino del Norte.

I en härlig mix av sandstränder, vassa klippor, byar och vackra landskap med betande boskap, har Baskien mycket att erbjuda den nyfikne resenären.

Söderut planar landskapen ut betydligt och övergår i rullande kullar, med torrare klimat och vinodlingar som sträcker sig till Rioja-regionen.

I Baskien finns totalt 7 naturreservat som nästan är helt orörda, med uråldrig skog och stenbyar vackert inbäddade i djupa dalar. Sjöar, vattendrag, klippor, grottor och många vandringsleder ger besökaren stora möjligheter till en aktiv semester.

Aiako-Harria, Urkiola, Aizkorri-Aratz och Valderejo är några spektakulära naturområden vi varmt kan rekommendera. Om man är en naturälskare som oss är Baskiens inland och kuststräcka de ultimata ställena att semestra på.

Baskiens mat

Foto: Euskadi Turismo

I Sverige – och internationellt – är nog Baskien mest känd för sin mat. Det baskiska köket är ett av de rikaste och mest innovativa i hela världen, som samtidigt vilar på en solid mattradition.

Tack vare sitt läge och den bördiga naturen har man tillgång till de allra bästa råvaror, både från hav och berg. Stoltheten och strävan av att erbjuda det allra bästa lyser igenom överallt, likväl om det rör sig om en exklusiv avsmakningsmeny i San Sebastián eller enklare pintxos i Bilbaos gamla stadsdel.I San Sebastián finns bl.a. tre 3-stjärniga (!) Michelinrestauranger. Och att gå på en pintxosrunda i stan blev 2018 framröstat till ”världens bästa matupplevelse” av Lonely Planet. Bilbao är inte mycket sämre, där den gamla stadskärnan kryllar av restauranger och pintxosbarer i framkant.

Om du befinner dig i Baskien, bege dig också till ett Sagardotegi (ciderhus) för lokalproducerad cider och gott grillat kött.

Txakoli – ett lokalt vitt vit – är uppfriskande och måste även det provsmakas. Utanför San Sebastián eller Bilbao finns många Txakoli-bodegor utspridda i de vackra landskapen – ett par exempel där man kan gå på vinprovning: Talai Berri Txakolina, Txakolí Txomin Etxaniz och Bodega Txakoli Aizpurua.

Vill du ha tips på typiska maträtter i Baskien och övriga Norra Spanien? Läs vår guide till Norra Spaniens mat.

Cykeltävlingen Baskien runt 2019

Många har hört om “Baskien runt” och frågar oss vad det egentligen är. Baskien runt är en cykeltävling för herrar och kvinnor som utgör en del av touren OCI World Tour.

Det första loppet kördes redan 1924, och under de senaste åren har detta etapplopp hållits framåt vårkanten i början april (8 – 13 april 2019). Baskien runt utspelar sig i kuperad terräng, med få flacka delar och många branta stigningar, vilket är något som gynnar duktiga klättrare.

En annan stor cykeltävling, Spanien runt (La Vuelta), passerar också frekvent genom Norra Spanien och Baskien.

Kultur och traditioner i Baskien

Foto: Euskadi Turismo

Första gången vi reste i Baskien var något av en kulturell chock och det var som en ny värld öppnade sig framför oss. Man får känslan av att befinna sig i ett helt främmande land, väldigt olikt övriga Spanien.

Baskerna värnar om sin unika identitet och för sitt arv och sina traditioner vidare med stolthet. Som en av Europas första bosättningar, genom medeltidens turbulenta tillvaro på den iberiska halvön, sin tid som sjöfartsregion, stor gruvindustri och sin säregna identitet har man en omfattande historia att förtälja.

Idag kan grottor med målningar och hällristningar besökas, även maritima såväl som lokalhistoriska museum. Dessutom är regionen fylld av modern konst och häftig arkitektur där Guggenheimmuseet är kronjuvelen.

Biscayabron i Bilbao är världens äldsta, fortfarande fungerande, hängbro. Tillsammans med pilgrimsvandringen Camino de Santiago utgör de Baskiens två Unesco-världsarv.

I Baskien talas, förutom spanska, ett eget språk (Euskera) vilket ses som obesläktat och räknas således som ett isolatspråk. Det uppskattas att 30% talar baskiska som är väldigt komplext och inte bär några likheter med de romanska språken.

Det sägs att om man inte lär sig det från tidig ålder är det omöjligt att bemästra. Om du är på resande fot i regionen, ha i åtanke att skyltningen ofta är på baskiska. Exempelvis, San Sebastián heter “Donostia” på baskiska.

De baskiska traditionerna skiljer sig mycket från det vi anser som ”typiskt spanskt” – här är det inte Paella, tjurfäktning eller Flamenco som gäller. Utan ”folksporter” som Pelota Vasca (liknande squash fast med bara händer), Harrijasotzailes (stenlyftning), Aizkolari (kapa stockar) eller Herri kirolak, där man i par sågar av stockar på tid.

Kapprodd i havet, cykling på slingrande vägar och löpning uppför branta berg är också vanliga sporter.Baskiska danser (Euskal danzak) är ett viktigt kulturellt inslag och idag kan många föreställningar ses under högtider och festivaler. Instrumenten, folkdräkterna eller vilka av danserna som framförs beror helt på vad som firas.

Ta chansen att bekanta dig med traditionerna under de välbesökta festivalerna som till exempel La Virgen Blanca i Vitoria – Gasteiz. Eller någon av San Sebastiáns berömda: La Bandera de la Concha (lagtävlingen i rodd) och Tamborrada (trumfestivalen).

Läs mer om traditionella festivaler i Norra Spanien i vår guide.

Sevärdheter i Baskien

Guggenheimmuseet i Bilbao är en av Baskiens främsta sevärdheter.

I stycket ovan fick du en snabb genomgång av Baskiens kultur. Här nedan följer mer konkreta tips på sevärdheter och traditioner i Baskien:

 • Guggenheimmuseet. Guggenheimmuseet i Bilbao är en av Spaniens bästa sevärdheter som lockar miljontals besökare varje år.
 • San Juan de Gaztelugatxe. En spektakulär ö som nås via en smal stenbro. Ön var en av inspelningsplatserna för Game Of Thrones!
 • Biscayabron i Bilbao. Världens äldsta transportbro av Alberto Palacio, en av Gustave Eiffels elever. Ett Unesco-världsarv sedan 2006!
 • Spektakulära Bodegas Ysios. Bodegan följer i Guggenheims fotspår som ett arkitektoniskt mästerverk.
 • Bergen Monte Urgull och Monte Igueldo. Två vackra berg på varsin sida av La Concha-bukten i San Sebastián. På Monte Igueldo finns en 100-årig nöjespark!
 • Akvariet i San Sebastián. Ett av Europas modernaste akvarium vid småbåtshamnen, har bl.a. en häftig 360 graders glastunnel.
 • Miramar-palatset. Kungafamiljens gamla sommarresidens (i San Sebastián).
 • San Telmo-museet. Ett museum i San Sebastián där man kan lära sig allt om den fascinerande baskiska historien.
 • Katedralen Buen Pastor. En vacker kyrka som är en av de högsta byggnaderna i San Sebastián.
 • Bron Zubizuri. En futuristisk bro i Bilbao.
 • Castillo de Butrón. Ett vackert slott utanför Bilbao.
 • Bilboko Itsasadarra. Sjöfartsmuseet i Bilbao.
 • Traditionella styrkesporter. Upplev stenlyftning, stockkapning, dragkamp, etc. under festivaler i Baskien och Norra Spanien.
 • Traditionella danser, musik och dräkter. Vanligt att få en skymt av under helger och lokala festligheter.
 • Flysch-rutten. Gå denna vandringsled och upplev de ovanliga klippformationerna längs kusten.

Läs gärna vår guide till Norra Spaniens sevärdheter, där ytterligare tips på sevärdheter i Baskien samt i de övriga regionerna hittas.

Alla artiklar om Baskien

Load More Posts