Läs denna artikel om du är nyfiken på Baskien; vill lära dig mer om den fantastiska maten; se karta över regionen och få tips på spännande resmål. Vi har själva rest mycket i Baskien (País Vasco) och delar våra personliga tips. Välkommen!

Resmål i Baskien

Det finns 3 större städer i Baskien: Bilbao, San Sebastián och huvudstaden Vitoria-Gasteiz, som ligger i inlandet. San Sebastián och Bilbao är utan tvekan de populäraste resmålen som blivit väldigt trendiga de senaste åren.

Ett vackert torg med härligt folkliv i Vitoria-Gasteiz.

Foto: Basque Tour

Vitoria-Gasteiz – som hamnat lite i skymundan – är också ett fint resmål med en välbevarad medeltida stadskärna: fylld av sevärdheter, torg, unika traditioner samt ett stort utbud av barer, kaféer och restauranger. Staden ligger dessutom nära vinområdet Rioja Alavesa.

I denna artikel kommer vi inte gå in mer på Baskiens städer, utan vi rekommenderar dig istället att läsa våra reseguider till San Sebastián och Bilbao. Här finns tips på sevärdheter och saker att göra för en lyckad storstadssemester.

Om du vill resa till någon lite mindre by eller stad i Baskien går det att finna många längs havet eller inbäddade i inlandets djupa dalar. Faktum är att några av Norra Spaniens mest pittoreska byar hittas i regionen, som bara väntar på att upplevas av dig.

På dessa resmål – som du kan se i kartan ovan – kan man uppleva kulturen, koppla av och njuta av Baskiens vackraste stränder. Maten är traditionell och genuin – även om experimentlustan kanske inte är lika stor som i exempelvis San Sebastián eller Bilbao. Vilket inte behöver vara fel.

Här är ett par mindre resmål i Baskien, både längs kusten och i inlandet:

Hondarribia

Hondarribia är en vacker stad vid havet, en bit ifrån San Sebastián.

Foto: Euskadi Turismo / Flickr

En mysig stad vid spansk-franska gränsen. Har en fin gammal stadskärna med de typiska färgglada baskiska husen och ett stort urval av restauranger och barer. Besök hamnområdet, där pintxos-bar efter pintxos-bar finns!

Zarautz

Ett surfparadis i gröna, böljande landskap. Här hittas Baskiens längsta sandstrand, Playa de Zarautz, som passar surfare, familjer och solsökande turister. Många surfcamps anordnas i Zarautz med omnejd.

Getaria

Detta charmiga fiskarsamhälle ligger nära San Sebastián, och är ett bra resmål för att äta god havsmat och dricka det vita, baskiska Txakoli-vinet. Gå på vinprovning, besök den mysiga gamla stadsdelen, hamnen och stränderna.

Zumaia

Kyrkan i Zumaia ligger på en spektakulär klippa ovanför kusten.

Foto: Euskadi Turismo / Flickr

En stad med både hamn och stränder. Från kyrkan på klippan (bild ovan) kan du njuta av den vidunderliga utsikten och gå Flysch-rutten, som löper längs dessa spektakulära klippformationer.

Lekeitio

En vacker fiskeby som är väl värt ett besök. Utforska de smala gatorna, hitta en restaurang där du kan äta “dagens fångst”, gå runt i hamnen och spendera dagen på stränderna.

Elantxobe

Detta är utan tvekan en av Baskiens – och kanske en av Norra Spaniens – vackraste byar. De vita fiskarhusen är en stor kontrast till de gröna landskapen och havets mörkblåa färg. Påminner en del om Cudillero-byn i Asturien.

Guernica

Många känner Guernica från Picassos världskända målning, som hänger på Reína Sofia-museet och är en av de bästa sakerna att se i Madrid. Tavlan är ett minnesmärke och gestaltar bombningen av Guernica 26 april 1937.

Besöka denna fina stad där du kan lära dig mer om dess förflutna på fredsmuseet, Museo de la Paz.

Rioja Alavesa

Byn Haro ligger på en kulle och blickar ut över de omgivande vinfälten.

Foto: Euskadi Turismo / Flickr

Gör en “matresa” till vinområdet Rioja Alavesa i södra Baskien, som gränsar till La Rioja. Här kan du dricka fantastiskt rött vin, äta gott och göra “studiebesök” till spektakulära bodegor som Marqués de Riscal (hotell/bodega i La Rioja) eller Bodega Ysios av Frank Gehry.

Ha gärna mysiga Laguardia som utgångspunkt, en vacker by som från en kulle ståtar ut över vinmarkerna och bergen i norr. Den gamla stadskärnan är fylld av tavernor och restauranger – under byn gömmer sig gångar och “grottor” som tidigare fungerade som bodegor.

Bermeo

San Juan de Gaztelugatxe är en mytomspunnen ö utanför Bermeo.

Bermeo är ett av de viktigaste fiskesamhällena längs den baskiska kusten. Här finns en gammal hamn med färgglada byggnader, uteserveringar och många pintxos-barer. Denna lilla stad återfinns i naturreservatet Urdaibai, som erbjuder fina ställen för surf, vacker natur och charmiga byar.

Missa inte att göra en utflykt till San Juan de Gaztelugatxe (bild ovan), en av Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien.

Franska Baskien

Visste du att ett område i Frankrike, nordväst om Pyrenéerna, kallas för “det franska Baskien”? Denna del var historiskt en del av Baskien och idag lever traditionerna, kulturen och det baskiska språket vidare.

I franska Baskien, Iparralde på baskiska, kan vi rekommendera den exklusiva semesterorten Biarritz, Bayona eller Saint-Jean-de-Luz.

Att semestra i Baskien

Hur ska man bo i Baskien kanske du undrar: Hotell? Pensionat? Eller mysiga Casas Rurales? Ja, det beror helt enkelt på vart du ska resa och vad du vill få ut av semestern.

Om du ska resa till San Sebastián och Bilbao är det hotell, semesterlägenhet eller pensionat som gäller. Ha i åtanke att hotellen i dessa städer tillhör de dyraste i Norra Spanien.

Vi kan tipsa om att leta efter Casas Rurales på den baskiska landsbygden. Det finns ett stort utbud av traditionella hus som gjorts om till semesterbostäder – många har byggts det senaste årtiondet då folk börjat fått upp ögonen för landsbygds- och upplevelseturism.

Njut av vackert boende, pool, spektakulär natur och koppla av tillsammans med nära och kära. Gör dagsutflykter till vackra stränder eller vandra i sagonatur. Att bo på detta vis är, exempelvis, perfekt under en bilsemester i Norra Spanien.

Natur

En surfare blickar ut över vågorna längs den baskiska kusten.

Foto: Euskadi Turismo / Flickr

Det första som slår en när man färdas i Baskien är naturen. Det är grönt och dramatiskt vackert med hisnande berg och klippor som stupar rakt ner i havet.

De bördiga landskapen kommer sig av den rika nederbörden, så mycket att de till och med har olika namn för regntyper, till exempel txirimiri – en tätt regndimma. Det är nästan som i sagornas värld, tänk dig vissa scener ur Harry Potter-filmerna, liksom med något magiskt över sig.

Bergskedjan Pyrenéerna leder ner till Atlantkusten och Baskiens kustlinje fortsätter västerut cirka 20 mil längs Biscayabukten. I en härlig mix av sandstränder, byar och vackra landskap med betande boskap, har Baskien mycket att erbjuda den nyfikne resenären.

I en härlig mix av sandstränder, byar och vackra landskap med betande boskap, har Baskien mycket att erbjuda den nyfikne resenären.

Om du vill uppleva den baskiska kusten på nära håll kan vi rekommendera att vandra pilgrimsleden Camino del Norte.

Söderut planar landskapen ut betydligt och övergår i rullande kullar, med torrare klimat och vinodlingar som sträcker sig till Rioja-regionen.

Utsikt över gröna landskap med Biscayabukten i horisonten.

I Baskien finns totalt 7 naturreservat som nästan är helt orörda, med uråldrig skog och småbyar. Sjöar, vattendrag, klippor, grottor och många vandringsleder gör Baskiens inland till en perfekt plats för en aktiv semester.

Aiako-Harria, Urkiola, Aizkorri-Aratz och Valderejo är några spektakulära naturområden vi varmt kan rekommendera. Om man är en naturälskare som oss, är Baskiens inland och kust de ultimata ställena att semestra på.

Mat i Baskien

Två män och en kvinna står vid en bardisk och väljer pintxos.

Foto: Euskadi Turismo / Flickr

I Sverige – och internationellt – är nog Baskien mest känd för sin mat. Det baskiska köket är ett av de rikaste och mest innovativa i hela världen, som samtidigt vilar på en lång mattradition.

Tack vare sitt läge och den bördiga naturen har man tillgång till de allra bästa råvaror, både från hav och berg. Stoltheten och strävan av att erbjuda en stor matupplevelse lyser igenom överallt, likväl om det rör sig om en exklusiv avsmakningsmeny i San Sebastián eller enklare pintxos i Bilbaos gamla stadsdel.

I San Sebastián finns bl.a. tre 3-stjärniga (!) Michelinrestauranger. Och att gå på en pintxos-runda i stan blev 2018 framröstat till ”världens bästa matupplevelse” av Lonely Planet. Bilbao är inte mycket sämre, där den gamla stadskärnan kryllar av restauranger och pintxos-barer i framkant.

Utsikt över Txakoli-odlingar med en bodega längst bort i bild.

Foto: Tim Tregenza / Wikipedia Commons

Om du befinner dig i Baskien, bege dig också till ett Sagardotegi – traditionellt ciderhus – för lokalproducerad cider och gott kolgrillat kött. Ytterligare ett dryckestips är Txakoli – ett lokalt vitt vitt – som är fräscht och en av Norra Spaniens mest typiska drycker.

Utanför San Sebastián och Bilbao ligger många Txakoli-bodegor utspridda i de vackra landskapen – ett par exempel där man kan gå på vinprovning: Talai Berri Txakolina, Txakolí Txomin Etxaniz eller Bodega Txakoli Aizpurua.

Ett annat gastronomiskt inslag är txokos. På baskiska betyder ”txoko” ett livligt hörn eller litet ställe – och txokos är små gastronomiska sällskap där man samlas och lagar mat tillsammans.

Man möts upp, tar med sig råvaror och komponerar ihop en måltid, samtidigt som man dricker gott och socialiserar. En hyllning till gastronomin, kan man säga.

I San Sebastián är dessa klubbar typiska, men de hittas runt om i hela Baskien. Exempelvis finns det i Guernica, med 15.000 invånare, hela 9 txokos med totalt 700 medlemmar. De mest traditionella och konservativa sällskapen är endast öppna för män.

Vill du ha tips på typiska maträtter i Baskien och övriga Norra Spanien? Läs vår guide till Norra Spaniens mat.

Cykeltävlingen Baskien runt 2020

Många har hört talas om “Baskien runt” och frågar oss vad det egentligen är. Baskien runt är en cykeltävling för herrar och kvinnor som utgör en del av touren OCI World Tour.

Det första loppet kördes redan 1924, och under de senaste åren har detta etapplopp hållits framåt vårkanten i början av april. Baskien runt utspelar sig i kuperad terräng, med få flacka delar, och många branta stigningar, vilket är något som gynnar duktiga klättrare.

En annan stor cykeltävling, Spanien runt (La Vuelta), passerar också frekvent genom Norra Spanien och Baskien.

Kultur och traditioner

Traditionell baskisk dans på Plaza Nueva i Bilbao.

Foto: Basque Tour

Första gången vi reste i Baskien var något av en kulturell chock och det var som en ny värld öppnade sig framför oss. Man får känslan av att befinna sig i ett helt främmande land, väldigt olikt övriga Spanien.

Baskerna värnar om sin unika identitet och för sitt arv och sina traditioner vidare med stolthet. Som en av Europas första bosättningar, genom medeltidens turbulenta tillvaro på den iberiska halvön, tiden som sjöfartsregion, gruvindustrin och med sin säregna identitet har man en omfattande historia att förtälja.

Som en av Europas första bosättningar, genom medeltidens turbulenta tillvaro på den iberiska halvön, tiden som sjöfartsregion, gruvindustrin och med sin säregna identitet har man en omfattande historia att förtälja.

Idag kan grottor med målningar och hällristningar besökas, även maritima såväl som lokalhistoriska museum. Dessutom är regionen fylld av modern konst och arkitektur där Guggenheimmuseet är kronjuvelen.

Biscayabron i Bilbao är världens äldsta – fortfarande fungerande – hängbro. Tillsammans med pilgrimsvandringen Camino de Santiago utgör de Baskiens två Unesco-världsarv.

I Baskien talas, förutom spanska, ett eget språk (Euskera), vilket ses som obesläktat och räknas således som ett isolatspråk. Det uppskattas att 30% talar baskiska, som är väldigt komplext och inte bär några likheter med den romanska språkgrenen.

Det sägs att om man inte lär sig det från tidig ålder är det omöjligt att bemästra. Om du är på resande fot i regionen, ha i åtanke att skyltningen ofta är på baskiska. Exempelvis heter San Sebastián, “Donostia”, på baskiska.

Tävling i stockkapning med yxa.

Foto: Basque Tour

De baskiska traditionerna skiljer sig mycket från det vi anser som ”typiskt spanskt” – här är det inte Paella, tjurfäktning eller Flamenco som gäller, utan fascinerande ”folksporter” som stenlyftning, kapa stockar med yxa, att såga eller dragkamp.

Pelota Vasca (som squash, fast med händerna), kapprodd i havet, cykling på slingrande vägar och terränglöpning uppför branta berg är också vanligt.

Baskiska danser – Euskal danzak – är ett viktigt kulturellt inslag och idag kan många föreställningar ses under högtider och festivaler. Instrumenten, folkdräkterna eller vilka av danserna som framförs beror helt på vad som firas.

Baskiska danser är vanliga under högtider och firande.

Foto: Euskadi Turismo / Flickr

Ta chansen att bekanta dig med de baskiska traditionerna under välbesökta festivaler, som till exempel:

 • La Virgen Blanca (i Vitoria-Gasteiz)
 • La Bandera de la Concha (roddfestivalen i San Sebastián)
 • Tamborrada (trumfestivalen i San Sebastián)
 • Semana Grande i Bilbao (Aste Nagusia på baskiska)

Läs mer om typiska festivaler i Norra Spanien under 2020.

Sevärdheter i Baskien

Guggenheimmuseet i Bilbao är en av Baskiens främsta sevärdheter.

I stycket ovan fick du en snabb genomgång av Baskiens kultur. Här nedan följer mer konkreta tips på sevärdheter och traditioner i Baskien.

 • Guggenheimmuseet. Guggenheimmuseet i Bilbao är en av Spaniens bästa sevärdheter, som lockar miljontals besökare varje år.
 • San Juan de Gaztelugatxe. En spektakulär ö som nås via en smal stenbro. Ön var en av inspelningsplatserna för Game Of Thrones.
 • Biscayabron i Bilbao. Världens äldsta transportbro av Alberto Palacio, en av Gustave Eiffels elever. Ett Unesco-världsarv sedan 2006!
 • Spektakulära Bodegas Ysios. Bodegan följer i Guggenheims fotspår som ett arkitektoniskt mästerverk.
 • Bergen Monte Urgull och Monte Igueldo. Två berg på varsin sida av La Concha-bukten i San Sebastián. På Monte Igueldo finns en 100-årig nöjespark!
 • Akvariet i San Sebastián. Ett av Europas modernaste akvarium vid småbåtshamnen, har bl.a. en häftig 360 graders glastunnel.
 • Miramar-palatset. Kungafamiljens gamla sommarresidens (i San Sebastián).
 • San Telmo-museet. Ett museum i San Sebastián, där man kan lära sig allt om den fascinerande baskiska historien.
 • Katedralen Buen Pastor. En vacker kyrka som är en av de högsta byggnaderna i San Sebastián.
 • Bron Zubizuri. En futuristisk bro i Bilbao.
 • Castillo de Butrón. Ett vackert slott utanför Bilbao.
 • Bilboko Itsasadarra. Sjöfartsmuseet i Bilbao.
 • Styrkeuppvisningar. Upplev stenlyftning, kapning av stockar, dragkamp, etc. under festivaler i Baskien och Norra Spanien.
 • Traditionella danser, musik och dräkter. Det är vanligt att få en skymt av detta under helger och lokala festligheter.
 • Flysch-rutten. Gå denna vandringsled och upplev de säregna klippformationerna (Flysch) längs kusten.

Läs gärna vår guide till Norra Spaniens sevärdheter, där ytterligare tips på sevärdheter i Baskien samt i de övriga regionerna hittas.

Att resa till Baskien

Norwegian lanserade under 2018 ett direktflyg från Arlanda till Bilbao, en gång i veckan, och gjorde det enkelt för svenskar att resa till Baskien. En annan möjlighet är att flyga till Biarritz i Frankrike, från Köpenhamn eller Arlanda, och åka buss/tåg till San Sebastián.

Via Madrid eller Barcelona går det även att flyga med Iberia till flygplatsen i San Sebastián/Hondarribia. Tåg eller buss till Baskien från Barcelona och Madrid är möjligt, även om sträckorna är långa och tidskrävande.

Efter Katalonien är Baskien det resmål i Norra Spanien som enklast nås ifrån Sverige, just därför är Bilbao eller San Sebastián bra startpunkter om man vill upptäcka nordöstra Spanien.

Det är enkelt att resa omkring i Baskien: man kan hyra bil, åka buss eller tåg (lilla Feve-tåget rekommenderas). Vi har skrivit ett inlägg om att resa i Norra Spanien där du kan lära dig mer.

Karta över Baskien

Karta över regionen Baskien i Norra Spanien.

Som ses i kartan ovan återfinns Baskien i den innersta delen av Biscayabukten, och utgör gräns med Frankrike i nordost. I öst är man granne med Navarra och bergskedjan Pyrenéerna – och med Kantabrien i väst.

I söder gränsar regionen till La Rioja och Kastilien & León. Den frodiga kusten och inlandet är av kuperad karaktär, med många vackra stränder och bergiga naturreservat (se mer under “Natur”).

Alla artiklar om Baskien

Fler artiklar