Baskiens bördiga kust löper cirka 20 mil längs Biscayabukten och har massor av stränder i alla former. Här hittas stränder med olika typer av havsbotten, som vetter mot det öppna havet, eller ligger skyddade i havsvikar, och tillsammans med vädret innebär det perfekta förutsättningar för att surfa. En surfresa i Spanien? Då är Baskien ett av de bästa resmålen, framförallt under hösten och våren. Vi guidar dig till Baskiens bästa surf.

Mundaka

Cirka 40 kilometer nordöst om Bilbao hittas den mysiga staden Mundaka i naturreservatet Urdaibai. I surfsammanhang är Mundaka känt sedan länge och många kommer för “the Mundaka wave” – en av världens bästa vänstervågor. I över tio år var Mundaka ett stopp på “World Championship Tour of Surfing” och surfeliten kom hit för att tävla. Surfar gör man precis nedanför centrum med stadssilhuetten i bakgrunden. Mundaka passar bäst för erfarna surfare.

När vi besökte Mundaka stod vi med huvan nerdragen i ösregnet och plåtade surfare med zoom-objektivet mitt i vintern. Men sedan värmde vi oss inne i en bar med läckra pintxos och annat gott från Norra Spanien, så då var man nöjd!

Playa de La Zurriola

Playa de la Zurriola, vid stadsdelen Gros, är San Sebastiáns bästa surfstrand.

Foto: Basquetour

Playa de la Zurriola är en av San Sebastiáns citystränder (nedanför den trendiga stadsdelen Gros). För att surfa i San Sebastián är detta den bästa stranden som erbjuder både vänster- och högervågor året runt. Precis bakom promenaden finns flera uthyrningsställen, surfskolor, hostels, hipsterkaféer, barer, restauranger, sevärdheter… Vakna upp, ät en god frukost och gå ner till stranden med brädan under armen. Kan man få en bättre start på dagen?

Zurriola-stranden är atmosfärisk och livlig under sommaren. Har du inget emot att trängas med soltörstande turister är detta ett bra val för surfa i Baskien, eller i alla fall en plats att börja sin resa på. En stor fördel är att man kan kombinera surfen med en semester i en av Europas vackraste städer som erbjuder matupplevelser i världsklass.

Zarautz

I kuststaden Zarautz finns en av Baskiens vackraste stränder som passar både för barnfamiljer och surfare.

Zarautz är en klassisk surfstad längs Biscayabukten med en 2,5 kilometer lång sandstrand precis nedanför centrum, den längsta i hela Baskien. Stranden är ett pålitligt surfspot, som bjuder på regelbundna höger- och vänstervågor.

Omkring Playa de Zarautz finns alla faciliteter och surfen passar för erfarna såväl som nybörjare. Många surfcamps och surfskolor håller till i Zarautz och flera lokala tävlingar anordnas här under året. För en strand- och surfsemester är Zarautz ett av de bästa resmålen i Norra Spanien.

Playa de Sopelana

Playa de Sopelana är en naturlig och ”vild” strand som levererar vågor året runt. Stranden går att nå med metro från Bilbao – åk L1-linjen till Estación de Larrabasterra och gå cirka 20 minuter – vilket gör att man enkelt kan surfa under sin semester i Bilbao. Playa de Sopelana passar även för nybörjare; i någon av de närliggande surfskolorna kan man hyra bräda för att slipa på tekniken eller ta en morgonkurs.

Om du inte vill surfa kan du istället bara lapa sol och njuta av de vackra omgivningarna som består av imponerande klippor, den långa stranden och böljande kullar. Playa de Sopelana är utan tvekan en av Baskiens vackraste stränder!

Playa de Plentzia

Playa de Plentzia ligger längst inne i en vacker bukt vid staden Plentzias flodmynning. Eftersom stranden är så skyddad från vind och vågor är det bäst att surfa här vid högvatten. Detta är den perfekta stranden för att lära sig och ett par surfskolor hittas i de närliggande orterna. Playa de Plentzia erbjuder framförallt en fin vänstervåg framför flodmynningen – ett plus är att den ligger nära Bilbao.

Playa de Deba

Playa de Deba i Baskien erbjuder två bra surfspots.

Foto: Basquetour

På Deba-stranden finns två bra surfspots: La playa de Santiago de Deba som riktar sig mer till nybörjare och den stora vågen Sorginetxe. Santiago de Deba-stranden ligger vid floden Debas mynning och har vanligtvis medelstora vågor. Sorginetxe däremot, längst till höger, är en plats där vågorna kan bli 5 meter höga men som kräver bra swell – bara för proffs.

Playa de Laga

Playa de Laga, öster om naturreservatet Urdaibai, är en vacker sandstrand mitt i naturen med turkost vatten och få faciliteter. Surfen är helt okej och det finns regelbundet bra vågor här. Om det inte skulle finnas vågor? Gör en utflykt och besök ön San Juan de Gaztelugatxe, en av Game Of Thrones inspelningsplatser.

Playa de Bakio

Playa de Bakio ligger i orten med samma namn och är ett utmärkt ställe för surfa i Baskien. Här bjuds man på snabba höger- och vänstervågor som passar för alla nivåer. Under dagar med vilt hav och större vågor är det dock bäst om nybörjaren stannar i land.

Biarritz (franska Baskien)

Biarritz i franska Baskien är ett surfparadis.

Staden Biarritz i Frankrike är ett klassiskt surfparadis där Grand Plage nedanför casinot är den mest kända stranden. Det sägs att det var här som surfen först kom till Europa på 50-talet. Strax söder om stranden ligger La Côte des Basques som också är ett underbart surfspot. Efter en dag ute bland vågorna kan man strosa omkring i eleganta Biarritz och ta in sevärdheterna och prova det fantastiska matutbudet.

Bonus: Playa de Meñakoz

Playa de Meñakoz, utanför Bakio, är en 400 meter lång nudiststrand som ligger direkt exponerad mot Biscayabukten. Platsen är en av Spaniens mest kända “Big Wave-spots” och ENDAST för proffs. Högervågorna kan bli uppemot 5 meter höga och bryter framför en stor, vass klippa.

Surfcamp i Baskien

Åk på surfcamp i Baskien och surfa på stränder som vackra Playa de Sopelana.

Foto: Basquetour

Vill du åka på surfcamp i Baskien för att surfa (eller lära dig…) under ett par intensiva dagar? Tänk dig att bo i ett mysigt stenhus och surfa på de vackraste stränderna i Baskien med de bästa vågorna. Under varma sommarkvällar kan man bara umgås med gruppen, grilla och må bra. Nedanför följer ett par av de bästa surfcampsen i Baskien:

  • Barrika Surf Camp i Barrika.
  • North Shore Zarautz i Zarautz.
  • Good people Surf i Zarautz.
  • Laga Surf Camp i Laga.
  • Moana Surf and Skate Camp utanför Bilbao.

Ha i åtanke att denna artikel endast är ett litet smakprov på vad Baskien har att erbjuda. Läs gärna mer om surfen i Baskien eller sök efter fler stränder på denna utmärkta hemsida (på spanska). Nu när du vet lite mer om att surfa i Baskien – vilken strand låter mest lockande?

Karta: Baskiens surf