Här berättar vi om den klassiska cykeltävlingen Baskien runt. Så om du vill lära dig mer om detta spännande lopp med anor från 20-talet, fortsätt att läsa.

Vad är då Baskien runt?

La Vuelta al País Vasco på spanska, Euskal Herriko Itzulia på baskiska, eller Baskien runt på svenska, är en cykeltävling för herrar som är en del av UCI World Tour.

Det första loppet kördes redan 1924, men sedan följde det spanska inbördeskriget och mindre, mer lokala, tävlingar hölls sporadiskt under dessa år.

Baskien runt - logga.

1969 kan man säga att dagens Baskien runt föddes. Tävlingen började att marknadsföras och skalades ner till 5 etapper. Sedan dess har loppet hållits varje gång fram till i år, då den ställdes in på grund av coronapandemin.

Man brukar säga att franske Francis Pélissier vann loppet för första gången. Den första vinnaren av det officiella loppet 1969 var dock Jacques Anquetil, även han från Frankrike.

2 cyklister blir entusiastiskt påhejade av publiken på Baskien runt.

Foto: Vuelta al País Vasco

Två personer, José Antonio González och Alberto Contador, båda från Spanien, har vunnit Baskien runt 4 gånger och är de mest framgångsrika cyklisterna i tävlingens historia. Irländaren Sean Kelly har stått som segrare 3 gånger.

Baskien runt nämns bland annat i Ernest Hemingways roman: “Och solen har sin gång”.

Video

I Baskien är landsvägscykling populärt, och på resande fot i regionen ser man ofta cyklister på små, slingrande vägar uppför bergen. Passionen för cykelsport är stor och många basker kommer och hejar på när Baskien runt startar i, eller passerar, städer och samhällen.

I videon ovan kan man se hur cyklisterna blir energiskt påhejade under en av de allra tuffaste stigningarna: “Aia’s mur” (etapp 4).

Terräng

Baskien runt är ökänd för sina tuffa stigningar, med relativt få flacka delar, och detta är något som gynnar duktiga klättrare, som oftast brukar stå som slutsegrare. Under loppet färdas cyklisterna genom kuperade och gröna landskap, vid kusten och i inlandet.

Om du har möjlighet att följa tävlingen, antingen via TV (brukar gå på Eurosport) eller på plats, gör det! Den förtrollande naturen och stämningen runt omkring gör det till en fin upplevelse.

Om du har möjlighet att följa tävlingen, antingen via TV (brukar gå på Eurosport) eller på plats, gör det!

Etapper

Baskien runt är totalt 6 etapper, ingen längre än 200 km. Det anses som riktigt tuff tävling med flera stigningar som har över 20% lutning.

Starten går i Eibar och tävlingen börjar med en sväng längs Biscayabukten innan cyklisterna vänder inåt regionen. De övriga dagarna fortsätter loppet bland annat mot Vitoria-Gasteiz och San Sebastián med växelvis kust och inland (mestadels inland). Sista etappen avslutas i staden Bilbao då vinnaren koras.

Klicka här för att se etapp 1 med kartor, beskrivning, tidpunkter och banprofil. Sedan kan du kolla de övriga 5.

Vinnare senaste 10 åren

ÅrCyklistLand
2010Chris HornerUSA
2011Andreas KlödenTyskland
2012Samuel SánchezSpanien
2013Nairo QuintanaColombia
2014Alberto ContadorSpanien
2015Joaquim RodríguezSpanien
2016Alberto ContadorSpanien
2017Alejandro ValverdeSpanien
2018Primož RogličSlovenien
2019Ion IzagirreSpanien

Officiella hemsidan

På den officiella hemsidan kan du fortsätta läsa om Baskien runt på spanska eller engelska. Där kan du också se bilder, hitta mer information och hålla dig uppdaterad tills nästa lopp sker 2021.

Andra cykeltävlingar i Baskien

En klunga cyklister på en slingrande bergsväg under Spanien runt.

Foto: Sarah Meyssonnier (La Vuelta)

Flera andra cykeltävlingar passerar också frekvent genom Norra Spanien och Baskien. Den största är utan tvekan Spanien runt (La Vuelta), som direktsänds i TV över hela världen. En rolig kuriosa är att Spanien runt faktiskt passerade strax utanför vår bostad i Salamanca för ett par år sedan.

La Clásica San Sebastián, Donostia Klasikoa, är ett kortare cykellopp som hålls i och omkring San Sebastián under en dag. Vanligtvis i juli. Tävlingen är endast 227 km lång, fast har flera tuffa stigningar där avgörandet brukar ske. Den senaste vinnaren var Remco Evenepoel från Belgien.

Nu vill vi höra från dig, har du sett Baskien runt? På plats eller via TV? Kommentera nedanför!

(Första bilden: Vuelta al País Vasco)