En blandning av öken- och månlandskap i regionen Navarra i nordöstra Spanien? Ja, det är faktiskt sant. Las Bardenas Reales har formats av vind- och vattenerosionen och bjuder på spektakulära klippformationer i mängder. Så pass att episka TV-serien Game Of Thrones använde naturparken som sin inspelningsplats.

Parque Natural de las Bardenas Reales är ett 42.500 hektar stort område som utsetts till ett biosfärreservat av Unesco. Naturreservatet ligger en halvtimme sydöst om staden Tudela i regionen Navarra, och ett par timmar med bil från Pyrenéerna.

Naturparken Bardenas Reales i Norra Spanien är fylld av spektakulära klippor, kullar och berg.

För väldigt länge sedan var denna del av den iberiska halvön täckt av vatten, som så småningom drog sig bort till dagens Medelhav. Kvar fanns sedimentära bergarter med olika kompositioner, och genom miljontals år har ler- och sandlager skalats bort via vatten- och vinderosionen. Vissa delar står emot erosion bättre än andra och således har kanjoner, kullar och klippor med unika formationer skulpterats fram. Miljön kan bäst beskrivas som en mix av ockrafärgade månlandskap och öken med naturunder utspridda lite varsomhelst.

Miljön kan bäst beskrivas som en mix av ockrafärgade månlandskap och öken med naturunder utspridda lite varsomhelst.

Den spektakulära klippformationen Cabezo de Castildetierra (första bilden) är själva “ikonen” för naturparken, och hittas i otaliga instaflöden världen över.

I Bardenas Reales finns ett virrvarr av leder för vandrare och cyklister. Många utsiktsplatser erbjuder storslagna vyer och det anordnas även guidade turer där man kan fördjupa sig i det väldigt speciella landskapet, som också har ett rikt fågelliv. Det är möjligt att köra igenom parken med bil.

Bege dig till turistinformationen – en bit ifrån utsiktsplatsen Mirador Bardena Blanca – så får du gratis kartor och tips på en rutt som passar just för dig. Den bästa tiden för ett besök är mellan september och juni då området har som minst nederbörd.

Populär inspelningsplats

Genom åren har många filmer spelats in här, och senast var det hitserien Game Of Thrones som fick upp ögonen för detta fascinerande landskap i nordöstra Spanien. Las Bardenas Reales var en av inspelningsplatserna under den sjätte säsongen då Daenerys var på väg med sina Dothrakis genom “öknen” mot Westeros.

Karta: här ligger Bardenas Reales