I denna guide får du lära dig om Bardenas Reales, en unik mix av öken- och månlandskap i regionen Navarra, i nordöstra Spanien. Om du vill upptäcka detta säregna naturområde som är perfekt för en utflykt, fortsätt att läsa!

Vad är Bardenas Reales?

Parque Natural de las Bardenas Reales är ett drygt 40.000 hektar stort område som utsågs till ett biosfärreservat av Unesco år 2000. Detta naturreservat ligger en halvtimme nordöst om den historiska staden Tudela i regionen Navarra, och ett par timmar med bil från Pyrenéerna.

Naturparken Bardenas Reales i Norra Spanien är fylld av spektakulära klippor, kullar och berg.

För väldigt länge sedan var denna del av den iberiska halvön täckt av vatten, som så småningom drog sig bort till dagens Medelhav. Kvar fanns sedimentära bergarter med olika kompositioner och genom miljontals år har ler- och sandlager skalats bort via vatten- och vinderosionen.

Vissa delar står emot erosion bättre än andra och således har kanjoner, kullar och klippor med unika formationer skulpterats fram. Miljön kan bäst beskrivas som en blandning av ockrafärgade öken- och månlandskap, med naturunder utspridda lite varsomhelst.

Den spektakulära klippformationen Cabezo de Castildetierra (första bilden) är själva “ikonen” för naturparken, och ses i otaliga instagram-flöden världen över.

I Bardenas Reales finns ett nätverk av leder för vandrare och cyklister. Många utsiktsplatser erbjuder storslagna vyer och det anordnas även guidade turer där man kan fördjupa sig i det väldigt speciella landskapet, som också har ett rikt fågelliv. Det är möjligt att köra med bil genom parken.

Populär inspelningsplats

I Bardenas Reales har vissa delar av Game Of Thrones bland annat spelats in.

Foto: Wikimedia Commons

Genom åren har många filmer spelats in här, och även TV-serien Game Of Thrones fick upp ögonen för detta fascinerande landskap i nordöstra Spanien. Bardenas Reales var en av Game Of Thrones inspelningsplatser i Norra Spanien, och i serien kan man kan se hur Daenerys är på väg med sina Dothrakis genom “öknen” mot Westeros för att ta tronen.

Tips

Bege dig till turistinformationen – en bit ifrån utsiktsplatsen Mirador Bardena Blanca – så får du gratis kartor och tips på en rutt som passar just för dig. Den bästa tiden för ett besök är mellan september och juni då området har som minst nederbörd.

Karta: här ligger Bardenas Reales

Många svenskar är omedvetna om Bardenas Reales i nordöstra Spanien, men kanske har just du besökt denna “utomjordiska” plats? Hur var det? Kommentera gärna nedanför!