Du har bokat din semester till Norra Spanien men hur ska du resa på plats? Hyrbil, buss eller med tåg? Till fots? Vad är ditt bästa alternativ? I den här artikeln förklarar vi hur man ska gå tillväga för att resa i Norra Spanien.

Först och främst, denna artikel handlar om att resa i Norra Spanien generellt. Vill du istället veta hur man reser TILL Norra Spaniens regioner? Då kan du gå direkt till den region du är nyfiken på för att läsa mer:

På plats i Norra Spanien, hur ska man färdas?

Norra Spanien är ett mångfacetterat resmål och perfekt för en bilsemester.

De flesta anländer med anknytningsflyg till någon av de större flygplatserna i närheten av San Sebastián, Bilbao, Santander, Santiago de Compostela, Madrid, Barcelona, Oviedo eller La Coruña. Då ska vi ge dig ett bra råd direkt: hyr en bil.

Att vara bilburen är – enligt oss – det absolut bästa sättet att färdas i Norra Spanien. Beroende på var ni ska vistas kan avstånden vara långa (Atlantkusten sträcker sig bland annat ca. 240 mil). Med tillgång till bil går det enkelt att komma åt alla smultronställen, det kan handla om isolerade bergsbyar, småstäder längs kusterna, gömda paradisstränder eller Norra Spaniens bästa sevärdheter.

Vi älskar att färdas med bil, från plats till plats och ta dagen som den kommer. Övernattar gör vi i “Casas Rurales” eller så spenderar vi några nätter på en naturskön camping. En bil ger större frihet, flexibilitet och man behöver inte anpassa sin semester efter tidtabeller. På så vis får man chansen att uppleva mer av Norra Spaniens enorma potential och semestern blir till en ännu bättre upplevelse.

Vägnätet i Norra Spanien är av hög standard och välutvecklat vilket gör att man enkelt kan ta sig till alla regioner via motorväg eller landsväg. Bolag som Avis, Europcar, Budget, Enterprise, etc. återfinns på de flesta flygplatser och i skrivande stund har hyrbilspriserna i Spanien sjunkit. En sak till: håll koll på hastigheten. I många fall är fartkamerorna gömda och kommer utan förvarning. Och självklart, respektera gällande trafikregler och ta det lugnt på vägarna – det är ju semester trots allt.

Missa inte vår ultimata guide till en bilsemester i Norra Spanien med massor av tips och inspiration – från vilket bilföretag man bör välja till spännande rutter.

Koppla av på tåget

En äng med det blå havet i bakgrunden

Om ni inte vill bila i Norra Spanien är det näst bästa, återigen enligt oss, alternativet tåget. Det statliga bolaget Renfe erbjuder höghastighetståg (AVE) och långdistansrutter i hela Spanien. Boka direkt på stationerna eller online, båda alternativen fungerar utmärkt.

Är det kortare sträckor det handlar om är Feve-tåget att föredra. De erbjuder lokala linjer, där man kan kliva av/på i mindre byar, både i bergen eller längs med kusten. Det är bara att sjunka ner i sätet, kolla ut genom fönstret och njuta av de skiftande landskapen. Ena stunden kan några av Norra Spaniens vackraste stränder susa förbi, bara för att avlösas av frodiga skogar, djupa dalar och snöklädda berg.

Det finns även så kallade tema-tåg eller lyxtåg med helpension som anordnas av Renfe och för ens tankar till den berömda Orientexpressen. Dessa tåg med Belle Époque-stil är som ett 5-stjärnigt “hotell” på räls där man övernattar i sin suite med eget badrum. Under dagarna gör man spännande utflykter och provar på lokala delikatesser. Det är ett mycket charmigt sätt att lära känna Norra Spanien och man erbjuds en bra mix av kulturella, gastronomiska och oförglömliga naturupplevelser. Exempel på tema-tåg:

  • Transcantábrico: Går längs med hela nordkusten, hela vägen från San Sebastián till Santiago de Compostela. Gran Lujo-klassen är Top of the Notch!
  • Expreso de la Robla: I Baskien, Kastilien och León, Kantabrien och Asturien – både vid kusten och genom bergspassen. Följer de gamla järnvägsspåren mellan gruvorna och hamnarna.
  • Tren de Peregrino: Pilgrimståget som följer etapperna på Camino de Santiago-lederna.

Vad är fördelarna/nackdelarna med tåg?

Den största fördelen är att man slipper ha bilen i tankarna, på så vis behöver man inte bry sig om parkering eller att något ska hända den. Självklart är ju också miljöaspekten viktig. En nackdel kan vara att man bara kan fara dit rälsen går och måste anpassa sig efter tidtabeller.

Åka med moderna bussar

Ofta går tåg och buss att kombinera utmärkt om man inte har bil. Lokala bussar finns det gott om – för längre distanser kolla in Alsa som är ett bolag från Asturien med moderna bussar, bra service och utmärkta förbindelser i hela Norra Spanien. På längre sträckor erbjuds inbyggd TV i sätena, ofta med ett stort filmutbud och gratis Wi-Fi. Ibland kan man uppgradera till Alsa Supra Plus för en billig slant, och får då även tillgång till mat, snacks och tidningar under resans gång.

Avanza bus är ett annat bolag som är värt att kolla upp. Det finns även sajter som Movelia, där man kan köpa bussbiljetterna online och planera/boka hela resan i förväg.

Upptäcka Norra Spanien till fots

Camino del Norte: den norra kustnära leden som löper längs Biscayabukten.

Det finns oändligt av vandringsleder i alla Norra Spaniens regioner. Beroende på vart resan bär, kolla med den lokala turistinformationen för att se alla leder i just det området. Om ni specifikt är ute efter en resa med vandring i Norra Spanien, och vill stanna inom ett område finns det gott om leder, sevärdheter och logi i Baskiens-, Kantabriens- och Asturiens naturreservat.

Personligen älskar vi att uppleva den sagolika nationalparken Picos de Europa till fots. Galicien längst västerut på den iberiska halvön har även många fina vandringsleder – både i inlandet, på skärgårdsöarna eller längs den dramatiskt vackra Atlantkusten. Sedan är ju Katalonien och Costa Brava ett fantastiskt resmål för att vandra mellan turkosa badvikar, fiskebyar och barnvänliga städer.

Pilgrimsleden Camino de Santiago, som i princip går från ena änden av den iberiska halvön till den andra, är ett underbart, om än tidskrävande, sätt att färdas i Norra Spanien. Via de olika pilgrimslederna kan man bland annat gå längs Biscayabukten eller i inlandet förbi de historiska städerna på mesetan. Att vandra El Camino är ett utomordentligt sätt att berika sig av historien, den storslagna naturen, äta gott och möta samt dela upplevelser med nya människor.

Cykla

Norra Spanien är en fantastisk cykeldestination.

Norra Spanien är ett riktigt bra resmål för cyklister, både för vanliga motionärer och elitcyklister på träningsläger. Och det gäller både MTB och landsvägscykling. Ett utomordentligt sätt att resa och upptäcka Norra Spanien kan vara från cykelsadeln.

I öst är Girona-området i Katalonien en bra plats, då kan man utforska Pyrenéernas fot och Costa Brava-kusten. Baskien är ett bra resmål för cyklister och varje år anordnas tävlingen “Baskien runt” i regionen. Kantabrien, Asturien och Galicien är erkända cykeldestinationer och några etapper passerar nästan alltid här under cykeltävlingen La Vuelta. Klättra uppför slingrande bergsvägar, omgivna av grönska och betande boskap, eller följ de små landsvägarna vid havet.

Annars kan man ju alltid cykla på Camino de Santiago-lederna. Camino Francés är den vanligaste och enklaste för cyklister, sedan finns bland annat de tuffare Camino del Norte och Camino Portugués. Kolla också gärna närmare på Vías Verdes, övergivna järnvägspår i regionerna som gjorts om till cykel- och vandringsleder.

Nu när du veta mer om att resa i Norra Spanien, vad passar bäst för dig? Hyrbil eller kanske en pilgrimsvandring på Camino de Santiago? Kommentera gärna nedan!