Asturien

Den ultimata reseguiden

Senast uppdaterad: 13/11/2019

I denna reseguide till Asturien får du tips på resmål, aktiviteter och sevärdheter. Vi tipsar om platser och saker som vi själva besökt och provat på. Välkommen till magiska Asturien!

Karta över Asturien

Karta över regionen Asturien i Norra Spanien.

Asturien ligger vid havet i nordvästra Spanien, inklämd mellan Galicien i väst och Kantabrien i öst. I söder skiljer de Kantabriska bergen (Cordillera Cantábrica) regionen från Kastilien & León. Landskapen är kuperade, bördiga och längs “den gröna kusten” finns hundratals vackra stränder.

Att resa till Asturien

Det finns i skrivande stund inga direktflyg från Sverige till Asturien.

Asturiens flygplats, Aeropuerto de Asturias, ligger utanför Avilés och kan nås med flyg från bl.a. Madrid. Således kan man flyga hit med mellanlandning på Madrid-Barajas flygplatsen med, exempelvis, flygbolaget Iberia.

Ett tips är att flyga direkt till Bilbao från Stockholm och hyra bil, ta bussen eller tåget till Asturien. Annars går det att åka från tågstationen Chamartín i Madrid med snabbtåget AVE till den vackra staden Gijón på Atlantkusten. Restid? Ungefär 5 timmar.

Det är väldigt enkelt att resa omkring i Asturien. Bussbolaget Alsa är från regionen, det statliga tågbolaget Renfe täcker många sträckor (speciellt det mindre Feve-tåget) och att hyra bil är enkelt.

Läs gärna vårt inlägg där vi går igenom de olika sätten att resa på i Norra Spanien.

Resmål i Asturien

Det finns hur många spännande resmål som helst i Asturien. För en avslappnande strandsemester kan vi rekommendera den pittoreska fiskebyn Llanes, som är omgiven av hundratals vackra sandstränder. Barnvänliga, intima, spektakulära och milsvida – här hittas alla typer av stränder dit man enkelt kan ta sig på cykel eller till fots.

Om vi fortsätter västerut längs Biscayabukten följer vackra byar såsom Ribadesella, Lastres, Villaviciosa, Luanco, Cudillero och Luarca som på ett pärlband, och alla är de varierande och bra resmål i Asturien.

Om vi vänder blicken mot Asturiens inland är bland annat bergsbyn Cangas de Onís den perfekta utgångspunkten för en aktiv semester i Picos de Europa. I denna ”vilda” nationalpark finns hundratals mysiga småbyar att utforska. För att vandra i Norra Spanien är detta ett av de bästa ställena.

Västerut, nästan i Galicien, ligger mysiga Cangas del Narcea, vilket är ett annat populärt resmål i inlandet.

Cudillero är en pittoresk fiskeby i Asturien, Norra Spanien.

För en storstadssemester i Asturien kan vi rekommendera regionens eleganta huvudstad Oviedo. Den gamla stan är fylld av ciderhus, byggnader med blomster, härligt folkliv och många sevärdheter. På ett berg strax utanför Oviedo ligger kyrkorna Santa María del Naranco och San Miguel de Lillo, som båda är Unesco-världsarv.

Atlantpärlan Gijón med sina stränder, strandpromenaden och tapasbarer är ytterligare ett fint resmål för en stadsresa. Söker du efter rik kultur och ett bra matutbud? Då kan du besöka staden Avilés, som dock är mer industritung än de övriga två.

Stränderna i Asturien

Playa de Rodiles är en vacker strand utanför Villaviciosa, i Asturien.

Som vi nämner ovan, för en strandsemester i Asturien är Llanes det bästa resmålet, med några av Norra Spaniens vackraste stränder ett stenkast bort.

Exempelvis kan du spendera dagen på Playa de Toró, Playa de Ballota, Playa de Andrín, Playa de la Franca, Playa de Poo eller Playa de Torimbia. Gulpiyuri-stranden, som i själva verket ligger 100 meter bort från havet, är också värd ett besök vid högvatten.

Andra fantastiska stränder i Asturien: Playa de Vega, Playa del Silencio, Playa de Cuevas del Mar, Playa la Griega, Playa de Rodiles och San Lorenzo-stranden i Gijón. Alla är de sagolikt vackra, gör en snabb googling och se om någon av dessa ligger nära där du kommer att semestra.

Hur är klimatet i Asturien?

Vädret i Asturien är mer omväxlande än i södra Spanien eller exempelvis längs Medelhavskusten och på Balearerna. På sommaren är det ofta varmt, mycket sol och betydligt stabilare väder än under en svensk sommar. I Asturien blir det aldrig sådär kvavt hett som det kan bli i södra delen av Spanien.

I Asturien blir det aldrig sådär kvavt hett som det kan bli i södra delen av Spanien.

Vädret kan variera en del beroende på vart i regionen man reser till (speciellt i de Kantabriska bergen). En viss plats kan ha ett “microklimat” med strålande sol och blå himmel, medan det 20 kilometer bort på andra sidan av bergsmassivet regnar.

Vintrarna längs kusten är milda med regn och vissa köldknäppar. I inlandet, i bergsområden som Picos de Europa, är det inte ovanligt med mycket snö på vintern som ligger kvar ända fram till mars/april och det finns även ett par skidbackar.

Den bästa månaden för att resa till Asturien? Juni, juli, augusti, september eller början av oktober. Lär dig mer om Norra Spaniens väder i den här artikeln.

Gastronomin i Asturien

Äppelcidern är en av Asturiens viktigaste symboler.

Det som kännetecknar Asturien i dryckesväg är en naturlig äppelcider som odlas, skördas och framställs på ett traditionellt sätt. Regionen står för ca. 80% av den nationella produktionen och det dricks i snitt 54 L per person och år.

Den hälls upp på ett synnerligt unikt sätt, servitören häller från en vertikal vinkel, ungefär 1 meters höjd så att kolsyra skapas när cidern träffar glaset. Den måste drickas snabbt innan kolsyran avtar, sedan är det bara att vänta på nästa runda.

Asturien är den enda platsen i världen där cider serveras på det här sättet. Den smakrika äppelcidern avnjuts till lunch, middag eller vid festliga tillfällen. Lokalbefolkningen är väldigt öppna och samlas gärna på uteserveringar och små torg för att dela några flaskor. Blir du bjuden på ett glas är det ett tecken på vänskap så acceptera med glädje.

Varje år, den sista helgen i Augusti, hålls en internationell ciderfestival i Gijón som är ett spektakel utan dess like. Folk från hela Europa samlas för att dricka cider, äta god lokal mat och umgås. På stranden Poniente, precis nedanför stadskärnan sätts årligen världsrekord i ciderhällning då tusentals personer deltar samtidigt.

Reser du i Asturien måste du verkligen uppleva den välsmakande cidern, det sägs att smakerna försvinner när du försöker transportera den utanför regionens gränser. Det är något magiskt med cider i Asturien.

Andra rätter från Asturien:

 • Ost

Regionen tillverkar mer än 40 olika ostar genom traditionella metoder från boskap som går fria året runt på till synes oändliga betesmarker. Ofta kan en bergsby ha sin egna ost som produceras och åldras naturligt i grottor. Grömögelosten Cabrales är en personlig favorit på NorraSpanien.se. Mejerier som mjölk, smör och grädde från Asturien går att köpa i mataffärer över hela Spanien.

 • Havsmat

Tack vare sitt läge vid Biscayabukten med en rad mysiga fiskebyar som Llanes, Lastres eller varför inte färgglada Cudillero, en by vars skönhet är svår att beskriva med ord, har Asturien tillgång till havets välfyllda skafferi. Fisk- och skaldjuren håller världsklass och säljs till mycket rimliga priser. “Dagens fångst” på fiskrestaurangerna kan rekommenderas!

 • Grillat kött och mustiga grytor

Gillar du Carne a la Brasa, grillat kött, kan du nog inte hitta en bättre plats. Man är känd för sina generösa portioner av de möraste råvaror: ox, get, och nötkött, samt vilt står som oftast på menyn. Gå till en typisk Asador (grillrestaurang), ett säkert kort är en “plato mixto de carne” – en blandtallrik grillat kött från regionen. Cachopo, som kan liknas med en saftig “Cordon Bleu” får inte missas.

Det är också vanligt med mättande grytor som Fabada Asturiana av vita bönor, fläsk, chorizo och blodkorv. Läs gärna vår ultimata lista till de traditionella maträtterna i Norra Spanien för att lära dig mer om gastronomin i Norra Spanien.

Sevärdheter i Asturien

I Cangas de Onís finns en romersk bågformad stenbro omgiven av grönska.

Förhistoriska grottor, katedraler, romanska kyrkor, storslagen natur, keltisk kultur och mycket mer. Dessa är några sevärdheter i Asturien som du inte får missa under semestern:

 • Covadonga. Besök den heliga Covadonga-grottan, samt sjöarna Ernol och Ercina (Los Lagos de Covadonga), som ligger i Picos de Europa.
 • Santa María del Naranco. En romansk kyrka som är utsedd till ett världsarv av Unesco. Ligger utanför Oviedo.
 • San Miguel de Lillo. Ligger bredvid ovan nämnda kyrka på berget utanför Oviedo – är också ett världsarv.
 • Katedralen i Oviedo. En av Norra Spaniens vackraste katedraler.
 • ”Apelsinberget” Naranjo de Bulnes. Ett tandformat berg som lyser upp i ett orange skimmer under solnedgången. Ligger i Picos de Europa.
 • Hórreo. Ett slags “härbre” som finns i tusentals i Asturien, och användes traditionellt som en “matbod”. Kan ses mitt i de gröna landskapen och i byarna!
 • Det keltiska arvet. Folkmusiken, säckpipan, dansen och de färgglada dräkterna.
 • Dinosauriemuseet. Ett modernt museum utanför den vackra byn Lastres.
 • Förhistoriska grottor med målningar. Tito Bustillo, i Ribadesella, går exempelvis att besöka.
 • Centro Niemeyer. Det internationella kulturcentrumet i Avilés.
 • Akvariet i Gijón. Besök akvariet som ligger bakom Poniente-stranden i Gijón.
 • Den Atlantiska botaniska trädgården. Denna färgsprakande trädgård hittas utanför havsstaden Gijón.

Läs gärna vår guide till Norra Spaniens bästa sevärdheter. Vi har delat in sevärdheterna i kategorier och efter regioner, så att du enkelt kan hitta en attraktion att besöka under din semester i Asturien och Norra Spanien.


Av: Jonathan

Artiklar med Asturien

Fler artiklar

Fråga oss

Vill du veta något speciellt om Asturien som vi inte skrivit om? Har du något smultronställe att dela med dig av? Hör av dig nedanför!