Aragonien

Den ultimata reseguiden

Senast uppdaterad: 13/11/2019

Aragonien är ett outforskat resmål i Norra Spanien som vi tror väldigt mycket på. I den här reseguiden till Aragonien får du tips, nyttig info och inspiration så att du också kan börja upptäcka allt det som regionen erbjuder. Välkommen till Aragonien!

Karta över Aragonien

Karta över regionen Aragonien i Norra Spanien.

Aragonien är en till ytan stor, men glesbefolkad, regionen i nordöstra Spanien. I norr gränser den mot Frankrike i och med bergskedjan Pyrenéerna som erbjuder stora möjligheter till skidåkning, vistas i natur och upptäcka bergsbyar.

I öst gränsar Aragonien mot Katalonien, och i nordväst mot Navarra, La Rioja samt Kastilien & Léon. I söder är grannarna Valencia och Kastilien-La Mancha.

Att resa till Aragonien

Aragonien har ingen flygplats, men det är enkelt att flyga till grannregionen Katalonien och hyra bil för att köra hit. En bilsemester längs Pyrenéernas serpentinvägar, genom storslagen natur via den ena idylliska bergsbyn efter den andra, är en otrolig upplevelse. Ett tips är att köra från Katalonien på motorvägen AP-2 mot Zaragoza, stanna här ett par dagar och fortsätt sedan till Biscayabukten. Sedan kan man alltid lämna hyrbilen och flyga hem direkt från Bilbao till Stockholm.

I Aragonien är det enkelt att resa omkring med tåg, lokalbuss eller hyrbil. Läs gärna vårt inlägg där vi går igenom de olika sätten att resa i Norra Spanien.

Resmål i Aragonien

Aragonien är en enorm region som från norr till söder utgörs av tre provinser: Huesca, Zaragoza och Teruel. Här bjuds man på en härlig mix av storslagna landskap, från de snöklädda Pyrenéerna i norr, bördiga dalar i mitten av regionen till torrare landskap i söder.

För en storstadssemester är regionens huvudstad Zaragoza det bästa resmålet. Zaragoza är en historisk metropol där kronjuvelen är den mäktiga katedralen Basílica de Nuestra Señora del Pilar på Ebros flodbädd. Dessutom äter man fantastiska tapas i staden, utan att det kostar skjortan.

För en aktiv semester i Aragonien är bergskedjan Pyrenéerna det ultimata resmålet. Åk skidor på vintern, klättra, plocka svamp eller följ med på äventyrsfyllda aktiviteter som forsränning nerför floderna. Detta är dessutom ett av Norra Spaniens bästa vandringsområden. För att semestra i Pyrenéerna, bo gärna i Huesca, skidorten Formigal eller de charmiga bergsbyarna Aínsa, Torla-Odesa och Bielsa. Nationalparken Ordesa y Monte Perdido är ett sagoområde med förtrollande natur och småbyar som vi rekommenderar för en aktiv semester.


Av: Jonathan

Artiklar med Aragonien

Fler artiklar

Fråga oss

Har du rest i Aragonien? Vart? Undrar du över något? Kommentera nedanför så återkommer vi inom kort.