Altamira är en kalkstensgrotta i Norra Spanien – utanför byn Santillana del Mar – med över 20.000 år gamla grottmålningar, som ger en unik tillbakablick i mänsklighetens historia. I denna guide finns allt du behöver veta för ett besök här.

Allmän info

Kantabrien, och regioner som Asturien samt Baskien, har varit bebodda sedan förhistorisk tid, och det finns mycket som vittnar om det. När inlandsisen låg över stora delar av Europa blev dessa regioner hemvist åt människor som påbörjat sin utbredning norrut.

Kvar idag finns en stor mängd grottor med lämningar och grottmålningar som ger en intressant inblick i vår historia.

Det är något speciellt med att stå i en fuktig grotta, under en målning som gjordes för tiotusentals år sedan, och låta tankarna föras tillbaka till denna period.

Grottmålningarnas “Sixtinska kapell”

Altamiragrottan – ett Unesco-världsarv sedan 1985 – är känd som grottmålningarnas “Sixtinska kapell” och utan tvekan den mest kända av grottorna i Norra Spanien.

I den 270 meter långa grottan finns utmärkt bevarade målningar av stäppbison, hästar, rådjur och vildsvin i ockra, svart och rött. De är gjorda med fingrarna, men i några fall har något slags verktyg använts och man har även blåst på färgen.

Vissa av målningarna har bekräftas över 20.000 år gamla – och ses som några av de viktigaste bildkällorna från förhistorisk tid.

Ingången till grottan hittades av en slump 1868 då en jägare försökte befria sin hund som fastnat i en spricka. Själva målningarna upptäckte man först 11 år senare när en far med dotter utforskade grottan. Upptäckten blev en stor sensation i Spanien och folk kom långa vägar för få en skymt av den ytterst välbevarade” grottkonsten”.

År 2002 stängdes grottan efter att forskarna kunnat konstatera att målningarna tagit skada på grund av besökarna, och man kunde inte fortsätta att äventyra denna historiska skatt. Fram tills dess hade över 2,5 miljoner människor hunnit besöka den.

Museet och replikan av grottan

Idag finns en replika av Altamiragrottan i Norra Spanien.

Foto: Wikimedia Commons

Intill ursprungsgrottan finns ett utmärkt museum om människans ursprung samt en mycket påkostad replika av Altamiragrottan med takmålningarna och alla dess lager.

En guidad rundtur i replikan, där man blir visad och får förklarat för sig om målningarna och levnadssättet, kan varmt rekommenderas.

Återöppning i småskalig form

Trots på avrådan av flera experter skedde en öppning för allmänheten i småskalig form under 2014. Dock är det inte upp till dig själv om du får chansen att se målningarna.

En gång i veckan, på fredagar, väljs fem lyckliga museibesökare ut slumpmässigt. De utrustas med specialkläder och ges en 37 minuters privat rundtur av den riktiga Altamiragrottan.

Hur får man chansen att besöka den riktiga grottan då, kanske du undrar. Först och främst måste man vara minst 16 år, fylla i ett papper när man betalar inträdet till museet samt befinna sig där mellan kl. 09:30 – 10:30 en fredag. Sedan väljs personerna ut och under strikta restriktioner får de uppleva de äkta målningarna. Ganska svårt med andra ord.

Altamira besökscentrum

Var: 6 minuters bilfärd från byn Santillana del Mar, på Marcelino Sanz de Sautuola.
Pris: 3 € per inträde. Gratis på lördagar efter kl. 14:00 samt söndagar.
Telefon: (+34) 942818005.
Öppettider: Se öppettider på den officiella hemsidan.

Karta: Altamira i Norra Spanien

Har du besökt Altamira? Kanske någon annan grotta i Norra Spanien med historisk “grottkonst”? Låt oss veta nedanför!