Världsarvsstaden Segovia är fylld med historiska sevärdheter – belägen endast 28 minuter med snabbtåg norrut från centrala Madrid. I julas besökte vi staden, nedanför följer 10 nyttiga tips.

 • Den romerska akvedukten

  Den romerska akvedukten i Segovia.

  Segoviaakvedukten är det största romerska byggnadsverket i Spanien, och ett av de allra bäst bevarade samt mest uppseendeväckande. Den byggdes för ca. 2000 år sedan för att leda vatten från de närliggande bergen till staden. Romarna var fantastiska ingenjörer, och akvedukten mäter hela 28 meter som högst, är byggd av granit utan murbruk eller krampor, vilket kanske är det mest imponerande. I perfekt balans och tryck har stenarna stått i tusentals år. På det omgivande gamla handelstorget Plaza de Azoguejo, kan man betrakta detta spektakulära mästerverk.

 • Gå längs gatan Juan Bravo

  En av gatorna som förbinder akvedukten med katedralen är Calle de Juan Bravo. Promenera längs med den och kolla in artesanbutikerna, barerna och restaurangerna. Två sevärdheter som inte får missas är Casa de Picos (byggnaden med 617 granittoppar på fasaden) och Plaza de Medina del Campo, ett av stadens vackraste torg.

 • Den gotiska katedralen på Plaza Mayor

  Den gotiska katedralen i Segovia - Spaniens tredje största.

  Den magnifika gotiska katedralen återfinns på huvudtorget (Plaza Mayor) och gick under benämningen “katedralernas katedral” på grund av sin storlek. Inträdet kostar 3€. Plaza Mayor är dessutom fylld av härlig atmosfär!

 • En kaffepaus på ett mysigt café

  Efter ovanstående sevärdheter, hitta ett mysigt traditionellt café för en paus i ditt besökande. Det finns också gott om uteserveringar på de små torgen i den gamla stadskärnan där man kan ta in det myllrande folklivet. En svalkande öl, ett glas vin och tillhörande tapas kan också vara en god idé i sommarhettan – Segovia har massvis med utmärkta tapasbarer! TripAdvisor är din vän.

 • Gå gärna vilse i den gamla staden

  Segovias gamla stad är fylld av sevärdheter.

  Gå runt på de små gatorna i den gamla stadskärnan och låt upplevelserna komma till dig. Segovia är en liten stad och under ett par timmar hinner man uppleva en mängd små torg med springbrunnar, kyrkor, vackra byggnader, gatumusikanter, affärer, museum, m.m. som allt finns samlat här.

 • De gamla judiska kvarteren

  Det mysigaste gatorna i Segovia återfinns i de gamla judiska kvarteren. Här bodde den judiska befolkningen innan de avisades av katolska monarker år 1492. Huvudsynagogan är värt ett besök.

 • De romerska stadsmurarna

  Världsarvsstaden Segovia ligger endast 28 minuter med snabbtåg från Madrid.

  Gå en sväng vid stadsmurarna och du kommer att passera fina utsiktsplatser såsom Mirador del Valle del Clamores samt Mirador de la Canaleja. Tre fina portar finns i muren: San Andrés, Santiago och San Cebrián som låter dig komma in i staden på nytt.

 • Sagoslottet Alcázar

  Alcázar-slottet i världsarvsstaden Segovia - 28 minuter med snabbtåg från centrala Madrid.

  Precis utanför centrum ligger detta törnrosaslott ovanpå en bergskam och blickar vaktande ut över den kastilianska landsbygden. Ett ogenomträngligt fort som varit kungars favorittillhåll genom århundradena. Idag är slottet ett välbesökt museum. Att besöka Segovia utan att uppleva slottet är som att åka till Paris utan att se Eiffeltornet. Utsiktsplatsen Mirador de la Pradera de San Marcos (se bild ovan) nedanför slottet, erbjuder fina selfie-möjligheter av detta mästerverk.

 • Mer intressant i Segovia med omnejd

  Förutom det vi nämnt ovan finns en uppsjö av intressanta saker  – både i samt utanför Segovia. Exempelvis: kyrkan Iglesia de San Esteban, Antonio Machado-museet och Monasterio de Santa María del Parral, som ligger 5 minuter till fots utanför stadsmurarna. Ca. 15 km från Segovia ligger Palacio Real de la Granja, ett tidigare sommarpalats för det Spanska kungahuset, de omgivande trädgårdarna är fantastiska och gratis att besöka!

 • Missa inte att äta Cochinillo

  Segovia är vida känd för sin Cochinillo: rostad spädgris. Utsidan är krispig och under döljer sig fantastiskt mört kött  – bara dofterna när man närmar sig en typisk Asador-restaurang får det att vattnas i munnen. Se TripAdvisor för restaurangtips!

 • Så här reser du enklast till Segovia

  Från Sverige är det bäst att flyga direkt till Madrids flygplats. Sedan kan snabbtåget AVE tas från tågstationen Chamartín. Resan tar 28 min och kostar ca. 14-25€. Segovias tågstation ligger en bit utanför staden, men bussar förbinder den med centrum. Annars är det enkelt att ta taxi (ca. 12€) från tågstationen. Semestrar du redan i Madrid kan en dagsutflykt till Segovia varmt rekommenderas!